Overheidsschuld dreigt met 2 miljard toe te nemen

De schuld van de spoornetbeheerder dreigt bij de overheidsschuld genomen te worden.

De kans is groot dat de miljardenschuld van de spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel bij de overheidsschuld moet worden geteld. En die kan oplopen tot 2 miljard euro, zo schrijft De Tijd vrijdag.

Eurostat, het statistisch bureau van Europa, bracht voor de zomer een bezoek aan ons land en dat leidde tot een onderzoek naar Infrabel. Infrabel krijgt vaste dotaties van de overheid, waardoor het geen overheidsbedrijf is dat marktconform werkt, oordeelt Eurostat.

Daardoor dreigt de schuld van ruim 2 miljard euro bij de al torenhoge overheidsschuld te moeten worden geteld. De formele beslissing is nog niet genomen. Die wordt binnen enkele weken verwacht.

Streep door de rekening

België behoort met een schuld van 106,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) of ruim 450 miljard euro tot de slechtste leerlingen in Europa.

Als de schulden van Infrabel effectief bij de overheidsschuld moeten worden geteld, is dat een streep door de rekening van de regering-Michel. Die hoopt de schuldgraad deze legislatuur onder 100 procent van het bbp te duwen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?