Parlement buigt zich vandaag al over niet-indexering huurprijs

© Belgaimage
| (archiefbeeld)
Updated: 07-10-2022 - 09:57

De Brusselse meerderheid heeft een akkoord over de niet-indexering van de huurpijzen. Daarmee wil de regering de Brusselse huurders beter beschermen tegen de inflatie en de torenhoge energieprijzen. De maatregel zou maar voor één jaar gelden. De meerderheid wil het voorstel vandaag nog goedkeuren in het parlement, in een spoedprocedure. Het zal dan meteen van kracht zijn.

De regeringsleden zijn het er principieel over eens dat er in Brussel geen indexering kan komen van de huurprijzen van energieverslindende woningen, meldt Belga en wordt bevestigd aan BRUZZ. Daarmee wil de regering de Brusselse huurders beter beschermen tegen de inflatie en de torenhoge energieprijzen. Vlaanderen nam zopas een gelijkaardige maatregel.

De huur van goed geïsoleerde woningen (EPB-categorie A,B,C en D) zal wel volledig geïndexeerd kunnen worden. De huur van woningen met een categorie E voor de helft, en de categorie F en G helemaal niet. De woningen moeten hoe dan ook geregistreerd zijn, en dus ook over een EPB-certificaat beschikken, zoals door de wet voorzien.

Strenger Brussel

Minister Bernard Clerfayt (Défi) heeft zich hier een tijdje tegen verzet omdat de toekenning van het EPB in de drie gewesten op een ongelijke manier gebeurt. In Brussel is die een stuk strenger. Hij stelt zich ook vragen bij de mogelijkheid voor eigenaars om de woningen op korte termijn te isoleren.

Maar er is nu toch een compromis. Zo zal de maatregel maar voor één jaar gelden. Het oorspronkelijke voorstel van de PS was ook veel strenger, en behield alleen de volledige indexering voor de EPB-categorieën A en B.

Het akkoord hangt samen met een akkoord over de begroting. De begrotingsbesprekingen zitten in een finale fase. Als daar een akkoord gevonden kan worden, dan kan ook de beperkte indexering van de huurprijzen definitief worden beslist.

Het parlement vat vandaag al de bespreking aan van het voorstel en wil het vandaag in spoedprocedure goedkeuren. Van zodra het gepubliceerd is in het Staatsblad is de maatregel van kracht.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?