Parlementslid Magali Plovie (Ecolo) voorgedragen als kandidaat-rechter Grondwettelijk Hof

11 juni 2019: eedaflegging van Magali Plovie (Ecolo) als Brussels Parlementslid 11 juni 2019: eedaflegging van Magali Plovie (Ecolo) als Brussels Parlementslid
© PhotoNews
| 11 juni 2019: eedaflegging van Magali Plovie (Ecolo) als Brussels Parlementslid.
© PhotoNews
| 11 juni 2019: eedaflegging van Magali Plovie (Ecolo) als Brussels Parlementslid.

De Senaat heeft vrijdag Magali Plovie, Brussels Parlementslid en voorzitter van het Parlement van de Franstalige Brusselaars (Ecolo), voorgedragen als eerste kandidaat voor het ambt van Franstalige rechter in het Grondwettelijk Hof. Als tweede kandidaat werd voormalig Brussels minister Evelyne Huytebroeck (Ecolo) gekozen bij geheime stemming. Beiden kregen het vereiste twee derde van de stemmen.

Het Grondwettelijk Hof bestaat uit zes juristen en zes voormalige parlementsleden met minstens vijf jaar ervaring op de teller. Plovie vervangt haar partijgenoot Thierry Detienne, die op 1 augustus met pensioen gaat.

Hij zetelt sinds juli 2020 in het Grondwettelijk Hof, nadat huidig federaal minister Zakia Khattabi onvoldoende parlementaire steun kreeg.

Magali Plovie werd voor het eerst als Brussels Parlementslid verkozen in december 2012, maar raakte twee jaar later niet herverkozen.

In 2019 maakte ze haar herintrede in het Brussels Parlement. Ze werd ook voorzitster van het Parlement van de Franstalige Brusselaars (Cocof).

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?