© Ivan Put

Pensioenhervorming: Groen 'beperkt tevreden' met 'redelijke eerste stap'

© Belga
19/07/2022

"Dit akkoord is niet het eindpunt van de pensioenhervorming, maar een redelijke eerste stap." Zo omschrijft covoorzitter Jeremie Vaneeckhout van regeringspartij Groen dinsdagochtend het pensioenakkoord dat de federale regering maandagnacht heeft bereikt. Hij toont zich wel tevreden dat de pensioenrechten van vrouwen verbeterd worden.

"Onder de vorige regering was er geen sprake van een hervorming met een sociale stempel. Nu zetten we wel stappen. Dit akkoord houdt rekening met mensen die een deeltijdse job hadden en gunt zo ook veel vrouwen een leefbaar minimumpensioen," stelt Vaneeckhout.

Volgens Vaneeckhout dreigden vooral vrouwen het gelag te betalen indien de toegang tot het minimumpensioen fors beperkt zou worden. Voor Groen moesten periodes als moederschapsrust, borstvoedingsverlof en palliatief verlof meetellen voor de opbouw van pensioenrechten.

Pensioenbonus

"Dankzij (vicepremier, n.v.d.r.) Petra De Sutter leidt de deal van vannacht niet tot een vrouwelijk pensioenkerkhof en daar ben ik blij om," aldus de covoorzitter, die in een volgende fase van de pensioenhervorming ook het voorstel van de pensioensplit verder wil laten onderzoeken.

Na wekenlange onderhandelingen raakte het kernkabinet van de federale regering het maandagnacht eens over een pensioenhervorming. Er komt een nieuwe pensioenbonus en de toegang tot het minimumpensioen wordt beperkt tot de mensen die effectief twintig jaar hebben gewerkt.

Het deeltijds pensioen en het vervroegd pensioen daarentegen verdwenen van de onderhandelingstafel, net als de pensioenen bij Defensie en het rijdend personeel van de NMBS.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie