Picqué roept op tot gematigdheid: 'Hervormen niet verwarren met avontuur'

© Belgaimage
| Fouad Ahidar en Charles Picqué in het Brussels Parlement.
Updated: 05-05-2018 - 16:12

Het regent de laatste tijd plannen voor Brussel, maar parlementsvoorzitter Charles Picqué waarschuwt zijn collega's voor overdreven hervormingsdrang. "We mogen hervormen niet verwarren met avontuur."

Recent stelde Brussels parlementslid Stefan Cornelis (Open VLD) nog voor om het aantal Brusselse gemeenten naar tien te herleiden. Ook andere partijen, waaronder de groenen en de SP.A, staken hun drang om Brussel institutioneel te hertekenen de afgelopen maanden niet onder stoelen of banken. In de aanloop naar twee verkiezingsjaren lijkt iedereen zich te willen profileren met (al dan niet) gewaagde hervormingsplannen voor Brussel.

Maar Picqué roept op tot gematigdheid. Hij deed dat tijdens zijn toespraak ter gelegenheid van de Irisfeesten, die dit jaar de 29ste verjaardag van Brussel vieren.

“Elke week lanceert er wel iemand zijn idee over Brussel,” zei de socialist. “Natuurlijk moeten voorstellen die de efficiëntie van onze instellingen verbeteren aangemoedigd worden. Maar we mogen hervormen niet verwarren met avontuur. Het gaat immers om kwetsbare evenwichten die aan de basis liggen van het Brussels Gewest.”

Decumul

Picqué tracht tegelijkertijd de angel uit nog zo'n gevoelig dossier te halen: de decumul. Hij pleit ervoor om die uit te stellen naar 2024, en het aantal parlementsleden te verminderen. De decumul ligt bijzonder gevoelig in Brussel. Binnen de Nederlandstalige meerderheid is enkel de SP.A voorstander, aan Franstalige kant is er wel een meerderheid. Ook de N-VA is het voorstel trouwens niet genegen.

De ordonnantie kan evenwel gestemd worden zonder meerderheid in beide taalgroepen, maar dat is meteen een drastische optie die Frans- tegen Nederlandstaligen dreigt uit te spelen. Ook zou de SP.A tegen de wil van regeringspartners Open VLD en CD&V moeten stemmen, lang geen sinecure. Picqué wil met zijn voorstel het risico op een regeringscrisis in de kiem smoren.

Oppositiepartij Groen is alvast niet gewonnen voor de demarche van Picqué.

Maar aan Nederlandstalige zijde wordt alvast koeltjes gereageerd. Zowel Groen, SP.A als N-VA kunnen zich niet vinden in de oplossing van Picqué voor de decumul-impasse. Volgens Brussels parlementslid Jef Van Damme (SP.A) gooit Picqué twee debatten op één hoop. De N-VA herhaalt, bij monde van Johan Van den Driessche, hun pleidooi voor een fusie van de 19 Brusselse gemeenten.

Rond de decumul werd ondertussen ook al een advies gevraagd aan de Raad van State. Picqué verwacht dat advies op 17 mei.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?