| Schoolkinderen in Molenbeek voeren ook vandaag actie voor een schonere lucht.

Politici laten zich horen bij acties voor schonere lucht

© Belga
04/05/2018

Bij de wekelijkse actie tegen luchtvervuiling van de Maria Boodschap basisschool in Brussel hebben vrijdagochtend verschillende Brusselse politici present getekend. Ze kwamen in de afgesloten schoolstraat een potje voetballen om zo de bal aan het rollen te brengen. De actie blijft intussen een succes over heel Brussel en Vlaanderen. In totaal namen al 78 scholen deel.

Het schoolprotest in Brussel voor een schonere lucht blijft maar aanzwellen. De hoofdstad telde deze ochtend 37 onderwijsinstellingen die deelnamen aan de actie van organisatie Filter Café Filtré. Dat zijn er weer twee meer dan vorige week. Het gaat om de Nederlandstalige school De Kriek in Schaarbeek en Ecole Six uit Molenbeek dat er na een korte periode van afwezigheid opnieuw bij is.

Ook heel wat politici waren van de partij. Minister Pascal Smet (SP.A), Hannelore Goeman (SP.A), staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V), Annemie Maes (Groen), Bruno De Lille (Groen), Bart Dhondt (Groen) en Liesbeth Dhaene (N-VA) zakten allemaal af om het in een voetbalmatch tegen de kinderen van "Team Opgeklaarde Lucht" op te nemen. Normaal zou ook Carla De Jonghe (Open VLD) erbij zijn, maar die moest in laatste instantie afzeggen om persoonlijke redenen.

"In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen zal luchtkwaliteit hoog op de agenda staan, want mensen liggen er wakker van. Dat is ook te danken aan deze initiatieven", vertelt Annemie Maes (Groen).

'Geen scholen meer in buurt met slechte luchtkwaliteit'

Het protest dat werd opgestart door de ouders van het collectief Filter Café Filtré krijgt door zijn omvang steeds meer weerklank. In Antwerpen werd donderdag nog bekendgemaakt dat er geen scholen meer gebouwd worden op plaatsen waar de luchtkwaliteit slecht is.

"We zijn heel blij dat ze onze signalen opvangen", vertelt initiatiefneemster Annekatrien Verdickt. "Dat is een eerste stap. Nu verwachten we echt beleidsdaden en dat op alle niveaus."

"De echte oplossing blijft het probleem bij de bron aannemen en dat zijn de auto's. Subsidies geven voor luchtzuiveringssystemen in de school haalt misschien iets uit voor fijn stof, maar stikstofdioxide valt niet te zuiveren", aldus Verdickt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, filtercafé, luchtkwaliteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni