Bianca Debaets (CD&V), staatssecretaris voor Gelijke Kansen is een van de Brusselse politici die de standpunten van de partij Islam verafschuwt.

Politici roepen op tot cordon sanitaire rond partij Islam

GR, SDS
© BRUZZ
06/04/2018

Het islamistische gedachtegoed van de partij Islam, die in 14 Brusselse gemeenten opkomt bij de verkiezingen, wekt bij heel wat politici verontwaardiging op. Staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) vraagt het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen om te onderzoeken of ze klacht kan indienen. Ze vraagt net als anderen een 'cordon sanitaire' rond de Islampartij: een afspraak dat er niet samen met hen bestuurd zal worden.

CD&V

Een van de programmapunten van de partij is het invoeren van aparte bussen voor mannen en vrouwen, een ander de invoering van de sharia. Voor Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) is dat meer dan een brug te ver.

Op Twitter zegt ze dat die voorstellen strijdig zijn met de grondwet. In navolging van haar voorzitter Wouter Beke dringt ze bij het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen aan op een onderzoek.

Later verstuurde ze ook een persbericht, waarin ze oproept tot een cordon sanitaire rond de partij.

"We hebben in Brussel politieke en religieuze leiders nodig die verbinden. Geen fanatiekelingen die jongeren trachten mee te sleuren in dit soort waanzin”, klinkt het bij Debaets. “Voor CD&V is het zonneklaar: met zulk een partij kunnen en willen wij niet samenwerken. En we vragen alle andere democratische partijen om hetzelfde aan te geven."

Open VLD

Brussels parlementslid Khadija Zamouri (Open VLD) stelt voor dat "allé leden van de islampartij op een aparte bus worden gezet, mannen en vrouwen samen, als straf. En daarna, ernstiger: "De grenzen die hier overschreden zijn, zijn een no-go, voor mezelf en duizenden miljoenen moslimvrouwen."

"Open VLD is tegen elke vorm van schending van de mensenrechten", meldt ze aan BRUZZ. "En deze is er zeker één."

Haar partijvoorzitster Gwendolyn Rutten volgt die mening en heeft zelfs een video gepost over het onderwerp. "Mannen en vrouwen werken hier samen, sporten samen, feesten samen, leven samen en ja, nemen ook samen de bus. En we zijn met heel veel mensen samen die opkomen voor die vrijheid."

Groen

Brussels parlementslid Arnaud Verstraete (Groen) ziet in het programma van de partij een link met Rosa Parks. Deze Amerikaanse burgerrechtenactiviste weigerde in 1955 haar plaats op de bus af te staan aan een witte medepassagier en werd zo een symbool in de strijd tegen rassensegregatie en voor de gelijkheid tussen man en vrouw.

Volgens fractieleider Bruno De Lille geeft Islam de Brusselaars vooral veel redenen om niet voor de partij te stemmen. Met zulke standpunten roept de partij volgens De Lille "eigenlijk een cordon over zichzelf uit". Hij noemt Islam ook "een godsgeschenk voor N-VA en Vlaams Belang. Hun communicatiediensten drinken nu champagne. Terwijl het merendeel van de moslims dit niet moeite vindt om op te stemmen."

N-VA

Bij N-VA distantiëren voorzitter Bart De Wever, staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken en Vlaams parlementslid vanuit Brussel Karl Vanlouwe zich van de standpunten van de partij Islam.

Vlaams Belang

Het Vlaams Belang vraagt om een onderzoek naar de geldstromen van de partij. "Veel te lang heeft de radicale islam in onze grootsteden gewoekerd door nalatigheid vanuit de politiek."

"Dat dezelfde beleidsverantwoordelijken nu van een partij zoals ‘Islam’ zouden schrikken, is potsierlijk. Om te beginnen moet er dringend een onderzoek geïnstalleerd worden naar de geldstromen achter deze partij."

MR

Burgemeester van Molenbeek Françoise Schepmans (MR) hield in 2016 al de publicatie in het gemeenteblad van een vrije tribune van de partij Islam tegen. Haar kabinetschef Mustafa Er herinnert er op Facebook aan dat die visie vandaag nog steeds geldt.

be.one

De nieuwe partij van Dyab Abou Jahjah, die zich profileert als een partij voor radicale gelijkheid, ligt naar eigen zeggen niet wakker van een "wereldvreemd voorstel van een ultraconservatieve identitaire partij die geen kans maakt om beleid te voeren". Waarna hij een aanval inzet tegen de N-VA.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , partij Islam

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni