Politiedrones blijven aan de grond

© Don McCullough
| De vijf gloednieuwe veiligheidsdrones zijn nog niet gebruikt.
Updated: 03-08-2018 - 12:38

De vijf drones die het Brussels Gewest vorig jaar aankocht, zijn nog geen enkele keer uitgevlogen. Dat terwijl ze meer dan 200.000 euro hebben gekost. Brussels parlementslid Vincent De Wolf (MR) noemt de aankoop onverantwoordelijk.

Sinds de zesde staatshervorming zijn verschillende veiligheidsbevoegdheden overgeheveld naar de gewesten. Het Brussels Gewest richtte in 2016 daarom de nieuwe instelling Bussels Brussel Preventie & Veiligheid (BPV) op, die in 2017 tot de aankoop van vijf veiligheidsdrones overging, zo schrijft Le Soir.

Die drones zouden liggen voorlopig nog stof te vergaren. “Het is te gek voor woorden dat de drones nog niet zijn gebruikt,” zegt Brussels parlementslid Vincent De Wolf (MR), die de aankoop onverantwoordelijk vindt. De drones hebben 201.000 euro gekost, zo bleek eerder uit een antwoord van minister-president Rudi Vervoort (PS) op een parlementaire vraag. De Wolf schat dat de werkelijke prijs nog hoger ligt: tussen de 300.000 en 500.000 euro, verzekeringen en inschrijvingskosten inbegrepen.

Agenten oefenen op dit moment

Het is de bedoeling dat de drones worden ingezet in de verschillende politiezones, maar ook voor interventies van bijvoorbeeld de brandweer kunnen worden gebruikt. Op dit moment zijn er echter in Brussel geen agenten die met de drones mogen vliegen. Daarvoor is een brevet nodig dat alleen enkele agenten bij de federale politie hebben.

Het is niet verwonderlijk dat het inzetten van drones tijd vraagt, zegt Jamil Araoud, directeur van het Brussel Preventie & Veiligheid. Tussen het moment dat BPV de beslissing nam en de effectieve aankoop zit veel tijd. Dat komt omdat er een consensus moest worden bereikt met 25 partners en de procedure voor de openbare aanbesteding lang duurt. Nu die stappen genomen zijn, kunnen ook Brusselse agenten de nodige opleiding krijgen om ermee te mogen vliegen, klinkt het.

In de tussentijd oefenen de zes agenten hun vliegkunsten, voegt communicatieverantwoordelijke Valerie Andoulsi toe. Vanaf het moment dat één van de politiezones een aanvraag doet, kunnen ze in principe operationeel zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?