Politieke week over doorlichting Brusselse boekhouding: 'Veel munitie voor oppositie'

03/11/2023

Dinsdag schetste het Rekenhof een ontnuchterend beeld van de Brusselse begroting , waarbij de schulden jaar na jaar 'aanzienlijk' blijven stijgen. Politiek analist Bram Van Renterghem over de waarde van dat oordeel en de ontstemde reactie van bevoegd minister Sven Gatz (Open VLD).

Volgens het Rekenhof is de kwaliteit van de boekhouding allesbehalve, een appreciatie die de oppositie meer dan voldoende minutie gaf om met scherp te schieten op de bevoegde minisiter. Die oppositie verwijt Sven Gatz en bij uitbreiding de Brusselse regering een gebrek aan transparantie. Van Renterghem: "Gatz verdedigt zich door te zeggen dat het wel degelijk vooruitgaat, en dat klopt voor een stuk, want in tegenstelling tot vroeger komen de rekeningen van overheidsdiensten sneller en staat ook het ict-systeem beter op punt. Voor Gatz is dat schijnbaar voldoende om te zeggen dat de regering op de goede weg is."

Opvallend was ook de harde uithaal van Gatz eerder deze week op X naar tegenstanders en journalisten. "Het is niet de eerste keer", aldus Van Renterghem, "dat hij zegt dat de beste stuurlui aan wal staan. Zo herinner ik me nog een ferme verbale tik aan professor Carl Devos." Wat dat betreft zijn die berichten via sociale media een beetje oude wijn in nieuwe zakken.

Gestolen lepeltje

Daarnaast gaat Van Renterghem ook dieper in op het dossier rond het Stocletpaleis. De regering wil de eigenaars verplichten tien dagen per jaar het complex te openen voor het grote publiek. Die eigenaars zien dat allerminst zitten. Van Renterghem: "De legende wil dat er in 1987 ooit eens een lepeltje gestolen werd toen het publiek naar aanleiding van Europalia ook naar binnen mocht, en dat zijn die eigenaars duidelijk nog niet vergeten. Hoe dan ook, als de regering per ordonnantie toch een opening voor een groot publiek wil afdwingen, is dat een gevaarlijk precedent."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , politieke week , Rekenhof , Brusselse begroting , Sven Gatz , Cieltje Van Achter , de politieke week

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni