Politievakbond blokkeert regeringsleiders, begeleidende zwaantjes laten begaan

© Mario Thys
| De actievoerders van het NSPV liggen in de clinch met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) over de hervorming van de ziektedagen en pensioenregeling.

Op sociale media is te zien hoe verschillende leden van de politievakbond NSPV deze ochtend actie hebben gevoerd aan de ASEM-top, ofwel de ontmoeting tussen meer dan 50 Aziatische en Europese wereldleiders. Opmerkelijk is dat de zwaantjes die de regeringsleiders begeleidden, de actievoerders lieten begaan. Uit sympathie blijven ze een minuut stilstaan.

Leden van het NSPV, ofwel de politievakbond, hebben deze ochtend colonnes met staatshoofden, regeringsleiders en andere hooggeplaatsten tegengehouden die op weg zijn naar de ASEM-top. Dat is een topontmoeting tussen meer dan 50 Aziatische en Europese wereldleiders.

Op de beelden is te zien hoe agenten in functie die de politici begeleiden, de actievoerders laten begaan en zelfs een minuut blijven staan.

‘Bal in het kamp van Jambon’

Het protest kan gelinkt worden aan de onvrede die er momenteel heerst tussen de politie en de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). De Brusselse politie wil dat Jambon het premiestelsel vereenvoudigt en de regeling rond pensioenen en ziektedagen herbekijkt.

Daarnaast klagen agenten over de werkdruk en het vele geweld dat tegen agenten wordt gebruikt. Daarover verlieten de vier bonden gisteren nog de onderhandelingstafel.

“We praten nergens meer over tot er oplossingen komen voor onze problemen. De bal ligt nu in het kamp van minister Jambon”, zo staat te lezen op Het Nieuwsblad. Eerder meldden duizenden agenten zich al ziek uit onvrede met de houding van de minister.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?