ZOOM verplegers BRUZZ 1625
© Ivan Put | Verplegers, werknemers uit de 'daklozensector', en ander personeel in de non-profit zullen op een premie van 500 euro kunnen rekenen.

Premie van 500 euro voor 17.000 werknemers van non-profitsector

KVDP
© BRUZZ
23/05/2019

Zo'n 17.000 werknemers uit de non-profit zullen deze zomer een brutopremie van 500 euro krijgen. Dat maken de GGC en de Cocof donderdag bekend, drie dagen voor de verkiezingen. "Het bedrag van de premie is nu pas bekend."

Vorige zomer bereikten de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) en de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof) een sociaal akkoord met de non-profitsector. Toen werd bekendgemaakt dat beide instellingen, die ook de inrichtende macht zijn van heel wat instellingen in de non-profit, 11 miljoen euro zouden vrijmaken om de koopkracht van het personeel te verbeteren.

Donderdag maakten de beide overheidsorganen bekend hoeveel de 17.000 werknemers in de sector als (bruto)premie zullen krijgen: 500 euro. "Ik ben verheugd vast te stellen dat de overeenkomst die vorig jaar tussen de sociale partners werd gesloten haar eerste vruchten afwerpt", zegt Fadila Laanan, voorzitter van het College van de Cocof.

'Toeval'

Dat de premie bekend wordt gemaakt op drie dagen van de verkiezingen, is opmerkelijk. Laanan is tweede op de PS-lijst voor het Brussels Parlement, voorzitter van het Verenigd College van de GGC Vervoort is lijsttrekker.

"Toeval", klinkt het bij Laanans woordvoerder Christophe Vancutsem. "Het akkoord werd vorig jaar in juli gesloten, toen we hadden afgesproken dat we de premie in de loop van 2019 zouden uitreiken. Over het bedrag van die premie hebben we nu pas - zo lopen die procedures - een akkoord bereikt. Dat is goed nieuws."

De werknemers uit de non-profitsector zullen de premie in de loop van juni en juli op hun rekening zien verschijnen. Op Vlaams niveau is er geen premie. De volgende Vlaamse regering, die de inrichtende macht is in de sector, moet na de verkiezingen werk maken van een nieuw sociaal akkoord.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, non-profit, sociaal akkoord, premie, Cocof, GGC

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie