Sammy Mahdi (CD&V) en Alexander De Croo (Open VLD) in de Kamer van het federaal parlement.

| Sammy Mahdi (CD&V) en Alexander De Croo (Open VLD) in de Kamer van het federaal parlement.

Premier De Croo neemt dossier niet van Mahdi af: 'Volste vertrouwen in hem'

© Belga
19/07/2021

Premier Alexander De Croo (Open VLD) bevestigde maandag zijn vertrouwen in staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). "Het laatste waar de mensen nood aan hebben, is een nieuwe politieke crisis", zei De Croo, nadat PS en Ecolo ermee hadden gedreigd de regering te verlaten als een hongerstaker het leven liet.

PS en Ecolo dreigen ermee de regering te verlaten indien één hongerstaker in de Begijnhofkerk en in de gebouwen van de ULB en de VUB het leven laat. De situatie van de sans-papiers is ontzettend penibel, nu een aantal ook in dorststaking zijn gegaan. Dit weekend hadden ze, net als Groen en PVDA, de premier ook opgeroepen het dossier naar zich toe trekken en dus weg te halen bij staatssecretaris Mahdi.

"Op een moment dat 31 mensen het leven verloren, dat honderden huizen verdwenen en duizenden mensen geen dak boven het hoofd hebben, is het laatste waar de mensen nood aan hebben, een nieuwe politieke crisis", reageerde premier De Croo maandag na afloop van het Overlegcomité op de hetze. "Wat men van ons verwacht, is dat we problemen oplossen en er geen creëren. Ik denk dat het gezond verstand hopelijk bij iedereen zal terugkeren."

De premier onderstreepte dat hij het volste vertrouwen behoudt in staatssecretaris Mahdi. "Hij heeft dit moeilijke dossier van bij het begin bestuurd en zal dat ook verder blijven doen. Ik heb honderd procent vertrouwen in hem", luidde het. "Diegenen die zeggen dat er niets is gebeurd, hebben de voorbije weken niet zeer goed opgelet."

De eerste minister somde de verschillende stappen op die zijn gezet om een uitweg te vinden uit de hongerstaking, die al bijna twee maanden aan de gang is. Daarbij liet hij zich ontvallen dat het "niet altijd eenvoudig" was individueel actievoerders te spreken of om toegang te krijgen tot de gebouwen.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni