President Biden aangekomen in Brussel: verkeershinder verwacht

president_of_the_united_states_joe_biden_2021.jpeg
© The White House
© The White House

De Amerikaanse president Joe Biden is woensdagavond omstreeks 21.45 uur met zijn gepantserde wagen The Beast en een lange colonne aan wagens aangekomen aan de Amerikaanse ambassade in Brussel. Hij woont donderdag in Brussel een NAVO- en een Europese top bij en dat zal ook een impact hebben op het verkeer in en rond de hoofdstad.

De president van de Verenigde Staten van Amerika landde woensdag omstreeks 21.10 uur op de luchthaven van Melsbroek. Daar werd hij verwelkomd door premier Alexander De Croo. Van daaruit ging het rechtstreeks naar centrum Brussel en de Amerikaanse ambassade.

De Amerikaanse president is in ons land vanwege de oorlog in Oekraïne. Biden wil het met de andere politieke leiders hebben over de internationale steun aan Oekraïne en de sancties tegen Rusland. Naast Biden worden in ons land tientallen andere regeringsleiders en staatshoofden verwacht.

Verkeershinder

Doordat zoveel leiders naar ons land afzakken, zullen er veel verplaatsingen en escortes zijn in en rond de hoofdstad. De politie van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene waarschuwt daarom voor zware verkeershinder, vooral donderdag en vrijdag.

Zo kan het verkeer tijdelijk stilgelegd worden op de ring rond Brussel (R0), de E40 tussen Sterrebeek en het Reyerscomplex, de Wetstraat, de Belliardstraat, de Waterloolaan, de Gulden Vlieslaan en de kleine ring (R20) bovengronds. Ook de verschillende tunnels in Brussel zullen worden afgesloten voor het verkeer.

Drie veiligheidszones

Er zullen in en rond de hoofdstad ook drie veiligheidszones worden ingesteld. Het gaat onder meer om de omgeving van het NAVO-hoofdkwartier in Evere (op 24 maart), de Amerikaanse ambassade in het centrum van de stad (op 23, 24 en 25 maart) en de Europese wijk (op 24 en 25 maart). Het verkeer zal er afgesloten worden en er zal een parkeerverbod gelden. In tegenstelling tot eerdere berichten zal er geen echte veiligheidszone zijn aan The Hotel op de Waterloolaan.

De politie van Brussel Hoofdstad-Elsene raadt aan om zo veel mogelijk de auto te mijden, en te kiezen voor metro of trein. De MIVB waarschuwde eerder al dat verschillende buslijnen verstoord zullen zijn en dat de metro dus een betere optie is. Reizigers worden aangeraden zich zo goed mogelijk te informeren.

Bijzondere NAVO-top

Donderdagvoormiddag woont Biden op het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel een bijzondere NAVO-top bij over de Russische invasie in Oekraïne. De Oekraïense president Volodimir Zelenski is uitgenodigd om de NAVO-top via videoverbinding toe te spreken. Biden zal donderdag ook de eerste dag bijwonen van een Europese top, waar de Russische inval in Oekraïne eveneens op de agenda staat. Verder is er donderdag een G7-bijeenkomst gepland in Brussel.

De politie van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene spreekt van "een enorme inzet van personeel en middelen" voor de bijeenkomsten van de politieke leiders. De ontmoetingen gaan overigens gepaard gaan met enkele manifestaties, klinkt het.

Na de ontmoetingen in Brussel vliegt Biden vrijdag door naar Warschau, om er met de Poolse president Andrzej Duda te overleggen. Ze zullen de humanitaire crisis bespreken die ontstaan is door de Russische invasie.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?