Protest tegen 'Doodskaai' in het centrum

Doodskaai
© TDN / BRUZZ
© TDN / BRUZZ

Brussel is een gevaarlijk verkeerspunt voor de zwakke weggebruiker rijker. Op de Handelskaai wijst een reeks betonblokken automobilisten de weg van de ene kant naar de andere kant van de kaai. Dat gaat wel dwars over het voet- en fietspad dat daar een aantal jaar geleden is aangelegd.

Tijdens Winterpret werden automobilisten tijdelijk over de Handelskaai geleid door een reeks betonblokken. Zo ontstond een soort rotonde die het verkeer vlotter deed doorstromen. Ruim een maand nadat de kerstmarkt is vertrokken, staan de blokken er nog altijd. Automobilisten maken gretig gebruik van de nieuwe doorsteek, waardoor ze niet hele Handelskaai hoeven af te rijden tot IJzer.

Opvallend is dat het stadsbestuur een aantal jaar geleden juist extra inspanningen heeft gedaan om de plek fiets- en voetgangersvriendelijk te maken. De open ruimte tussen de Handelskaai, de Arduinkaai en de Houthulstbosstraat werd heraangelegd en zou een plein worden met waterpartij, een knipoog naar het havenverleden. Dwars over het plein zou een pad de voetgangers veilig van het park tussen de Timmerhoutkaai en de Kalkkaai naar de middenberm op de Handelskaai leiden.

Van die ambitie blijft weinig overeind nu automobilisten de doorsteek hebben ontdekt, en het plein gebruiken als rondpunt. Een anonieme actievoerder uitte daarover zijn onvrede door de betonblokken te beplakken met affiches die waarschuwen voor ‘Doodskaai’, of ‘Quai de la mort’.

Paaltjes

De betonblokken worden deze week verwijderd, laat Brussels schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open VLD) weten in een geschreven reactie. De schepen meldt ook dat de blokken plaats zullen maken voor paaltjes, net als aan de overkant van het plein. Of dat betekent dat de automobilisten de doorgang mogen blijven gebruiken, wordt uit haar antwoord niet duidelijk.

Volgens oud-schepen Ans Persoons (SP.A) is het geen toeval dat de blokken er nog staan. "Toen ik nog in het college zat heeft Ampe al een keer voorgesteld om een doorsteek voor automobilisten te maken. Ik heb het geblokkeerd omdat het volledig ingaat tegen de geest van de heraanleg. Het was de bedoeling, en ook de vraag van de buurtbewoners, om een veilige aangename wandel- en fietsboulevard te creëren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?