Hadja Lahbib (MR), federaal minister van Buitenlandse Zaken, staat ter discussie na het verlenen van visa aan de omstreden burgemeester van Teheran voor de Brussels Uban Summit

| Hadja Lahbib (MR), federaal minister van Buitenlandse Zaken, staat ter discussie na het verlenen van visa aan de omstreden burgemeester van Teheran voor de Brussels Uban Summit.

PS en Ecolo voeren opnieuw druk op Lahbib op na nieuwe onthullingen

© Belga
29/06/2023
Updated: 29/06/2023 11.07u

De PS vraagt opnieuw om het ontslag van minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR). Kamerfractieleider Ahmed Laaouej (PS) riep de minister donderdagochtend op LN24 op een stap opzij te zetten na een bericht van Het Laatste Nieuws. De krant schrijft dat volgens twee Iraanse oppositieleden hun moeder in Iran urenlang op de rooster is gelegd door de Iraanse veiligheidsdiensten, nadat ze op 13 juni werden gefilmd tijdens een protestactie in Brussel. Ook de Groenen voeren de druk verder op.

Minister Lahbib bevindt zich nu al meer dan een week in het oog van de storm in de saga rond de toekenning van visa aan een Iraanse delegatie voor een grote stedenconferentie in Brussel. Donderdag wordt in de Kamer gestemd over het lot van de minister. Dinsdag leek de crisis nog afgewend toen zowel PS als Ecolo-Groen lieten weten de eenvoudige motie te steunen waarmee ze de moties van wantrouwen van de oppositie tegen Lahbib overrulen.

Nieuwe onthullingen in Het Laatste Nieuws donderdag maken het lot van de minister echter opnieuw onzeker. De krant schrijft dat twee uitgeweken Iraanse oppositieleden met het verhaal komen dat hun moeder in Iran urenlang door de Iraanse veiligheidsdiensten op de rooster is gelegd nadat ze op 13 juni werden gefilmd tijdens een protestactie in Brussel.

Kamerfractieleider Ahmed Laaouej (PS), die donderdag te gast was op LN24, riep naar aanleiding van het verhaal de minister op om "een stap opzij te zetten". "Wij doen een beroep op de persoonlijke verantwoordelijkheid van de minister van Buitenlandse Zaken. Mensen lopen momenteel gevaar in Iran vanwege die visa. We vragen haar om een stap opzij te zetten", aldus Laaouej.

Over het verhaal in Het Laatste Nieuws zei die nog dat "als dit waar blijkt te zijn, dit bijzonder ernstig is. Het is een bijkomend bewijsstuk tegen minister Lahbib", aldus Laaouej.

Verschrikkelijke gevolgen

Op Twitter verwijzen ook de leider van de Ecolo-Groen fractie, Gilles Vanden Burre, en Ecolo-Groen parlementslid Samuel Cogolati naar het nieuwe element. "De beslissingen van minister Lhabib hebben inderdaad verschrikkelijke gevolgen. Deze politieke situatie is niet langer houdbaar en de minister moet haar verantwoordelijkheid nemen", aldus Vanden Burre op Twitter. Hij vroeg zich ook af: "Hoe lang nog zal de MR een oogje dichtknijpen? De verleende visa brengen levens in gevaar".

"Dit is waar het bezoek van de burgemeester van Teheran aan Brussel toe leidt: tot de arrestatie van een moeder van Belgische betogers in Iran. Hoe lang gaat de MR nog een oogje dichtknijpen? De verleende visa brengen levens in gevaar", tweette ook Cogolati.

Ecolo-Groen heeft om 12.30 uur een overleg bijeengeroepen met de fractieleiders van de meerderheid. Eerst zitten de fracties nog afzonderlijk samen. Ze trachten te achterhalen of de informatie van Het Laatste Nieuws klopt. Ecolo-Groen wacht het antwoord van de MR af vooraleer een standpunt in te nemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Hadja Lahbib, PS, Ahmed Laaouej, brussels urban summit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni