26 juni 2023: Hadja Lahbib (MR) op de bijeenkomst van de Europese ministers voor Buitenlandse Zaken, in het European Conference Center in Luxemburg

| Hadja Lahbib (MR) deze week op de bijeenkomst van de Europese ministers voor Buitenlandse Zaken in Luxemburg.

Buitenlandminister Hadja Lahbib is nog niet uit de gevarenzone

Steven Van Garsse
© BRUZZ
27/06/2023

Ecolo-Groen en de PS weigeren het vertrouwen te geven aan de minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR). De meerderheidspartijen zoeken een uitweg via een motie van vertrouwen voor de hele regering. Toch blijken alle pistes nog open te liggen, en dus ook het ontslag van Lahbib of – in het slechtste geval – de val van de regering.

PS-fractieleider in de Kamer Ahmed Laaouej was klaar en duidelijk op RTL deze ochtend. “De versies die Hadja Lahbib heeft gegeven waren elke dag anders. We weten niet meer wat we moeten geloven. Er is een probleem van geloofwaardigheid, betrouwbaarheid, en verantwoordelijkheid.”

Volgens Laaouej heeft Lahbib de verantwoordelijkheid van zich willen afschuiven en moet ze een gewetensonderzoek doen.

Verontschuldigingen

Maandag gaf buitenlandminister Hadja Lahbib voor de derde keer in de Kamer uitleg bij het uitreiken van visa aan een Iraanse delegatie voor de Brussels Urban Summit.

Ze excuseerde zich voor haar communicatie, verontschuldigde zich bij de Iraniërs in ons land die de delegatie als bedreigend hebben ervaren, maar een echte mea culpa over het afleveren van de visa kwam er niet.

Voor PS en Ecolo-Groen volstaat de uitleg van Hadja Lahbib niet. Ze vinden dat ze de eer aan zichzelf moet houden. Dat zet de federale regering onder hoogspanning.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wil niet dat Hadja Lahbib ontslag neemt, en dreigt ermee uit de federale regering te stappen. Maar PS, Vooruit en Ecolo-Groen willen niet dat de val van de regering hen in de schoenen wordt geschoven, maar weigeren ook hun steun uit te spreken voor Lahbib.

Motie van wantrouwen

De meerderheidspartijen zoeken intussen koortsachtig naar een oplossing. Veel tijd rest er niet. Donderdag wordt in de Kamer de motie van wantrouwen van N-VA ter stemming voorgelegd die het ontslag vraagt van Hadja Lahbib.

Om die te overrulen hebben MR en Open VLD een motie van vertrouwen ingediend ten aanzien van premier Alexander De Croo (Open VLD) en buitenlandminister Hadja Lahbib. Die zal voorafgaan aan de motie van wantrouwen.

Als daar een meerderheid voor gevonden wordt, dan vervalt de motie van wantrouwen van de N-VA, en kan de regering overgaan tot de orde van de dag. Ecolo-Groen en de PS weigeren echter om die motie van vertrouwen mee te ondertekenen.

Als vervolgens de motie van wantrouwen ter stemming wordt voorgelegd en die motie haalt een meerderheid, dan moet Hadja Lahbib ontslag nemen.

Ontslag?

Daar was eerst wat onduidelijkheid over omdat dit nooit eerder gebeurd is en het in principe de koning is die ministers benoemt en ontslaat. Maar grondwetsspecialisten bevestigen aan de RTBF dat dergelijke motie van wantrouwen aan een individuele minister wel degelijk tot ontslag leidt.

Zo ver zal het wellicht niet komen. De piste die nu voorligt is om eerst een motie van vertrouwen te laten stemmen ten aanzien van de hele regering-De Croo, zonder Hadja Lahbib expliciet te vernoemen. Dat zou Ecolo-Groen en de PS een elegante uitweg bieden zonder expliciete steun aan Hadja Lahbib, en zonder de val van de regering.

Maar alle andere pistes liggen ook nog open, zo valt te horen bij de Kamerfracties, zoals het ontslag van Hadja Lahbib of de val van de regering.

Ontslag Pascal Smet

Pascal Smet (one.brussels/Vooruit) stopt als staatssecretaris in de Brusselse regering. Aanleiding is de aanwezigheid van de Iraanse delegatie op de Brussels Urban Summit. Ans Persoons volgt hem op.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni