Hadja Lahbib (MR), minister voor Buitenlandse Zaken in de federale kamer in april 2023

| Hadja Lahbib (MR), minister voor Buitenlandse Zaken in de kamer (archief).

PS wil dat Lahbib 'politiek gewetensonderzoek' doet

© Belga
27/06/2023

Na de saga rond de toekenning van visa aan een Iraanse delegatie is minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) "vanuit het oogpunt van geloofwaardigheid en betrouwbaarheid al ontslagnemend". Dat heeft PS-fractieleider in de Kamer Ahmed Laaouej dinsdagochtend gezegd op radiozender Bel-RTL. Hij nodigt haar uit om "een politiek gewetensonderzoek" te doen.

In de Kamer werd Lahbib maandagavond opnieuw urenlang ondervraagd over het dossier van de Iraanse visa. Naast de oppositie, die haar ontslag eist, waren na afloop ook meerderheidspartijen PS en Ecolo nog steeds streng. Zo vindt Laaouej het "onaanvaardbaar" dat de minister probeerde haar individuele verantwoordelijkheid om te zetten tot een collectieve verantwoordelijkheid, door de premier en de Brusselse regering erbij te betrekken.

"Het vertrouwen is gebroken", stelde Laaouej, tevens Koekelbergs burgemeester, dinsdagochtend vast. De fractieleider maakte echter geen gewag van enige steun voor de motie van wantrouwen die de oppositie in de Kamer heeft ingediend en die donderdag wordt gestemd. "We zijn gehecht aan de stabiliteit van de regering", verzekerde Laaouej. "We hebben nood aan een regering die kan functioneren", zo wees hij naar alle hervormingen die de Vivaldi-coalitie nog wil aanpakken.

'Imago beschadigd'

Laaouej vindt wel dat Lahbib "het hele imago van België heeft beschadigd". "België is niet meer de plaats van de mensenrechten waar men wordt beschermd tegen het machtsmisbruik van bepaalde dictaturen. Dat is het resultaat van de visa die afgeleverd zijn door de minister van Buitenlandse Zaken", hekelde hij. Het is volgens hem aan Lahbib om te oordelen "of zij nog in staat is om België op de internationale scène te vertegenwoordigen".

Bij de openbare zender RTBF begroette Kamerlid Samuel Cogolati (Ecolo) de andere toon die Lahbib maandag had aangeslagen. "Maar we hebben geen garantie dat deze saga zich niet meer zal voordoen", stelde hij vast. Ook voor hem is duidelijk dat de buitenlandminister "met verzwakte geloofwaardigheid" uit deze affaire komt.

Gevraagd of de groenen het ontslag van de minister vragen, antwoordde Cogolati dat ze "van niemand de kop willen", maar enkel willen verzekeren "dat de waarden worden gerespecteerd" in België.

'Willen vooruit'

In De ochtend op VRT wees vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit) erop dat zijn partij had gevraagd dat Lahbib duidelijk zou maken dat zij verantwoordelijk was voor de toekenning van de visa, erkent dat er zaken zijn foutgelopen en daarbij excuses maakt.

Volgens Vandenbroucke is het gevoel van Vooruit dat dit maandagavond wel duidelijk is geworden in de Kamer. De partij wil dan ook dat de regering voortwerkt. "Wij willen vooruit met de regering", zo betoogde de vicepremier, die wees op de hervormingen van de pensioenen en de belastingen die nog op de tafel van de regering liggen.

Ontslag Pascal Smet

Pascal Smet (one.brussels/Vooruit) stopt als staatssecretaris in de Brusselse regering. Aanleiding is de aanwezigheid van de Iraanse delegatie op de Brussels Urban Summit. Ans Persoons volgt hem op.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni