PS spreekt steun uit voor hongerstakende sans-papiers

© Facebook USPR
| De migranten startten de hongerstaking op 23 mei 2021.

“De PS is solidair met migranten zonder papieren die in hongerstaking zijn,” dat schrijft de Parti Socialiste op haar officiële Facebookpagina. De grootste partij in de federale regering vraagt om duidelijke criteria voor regularisatie en toegang tot werk en opleiding voor ongeregistreerde arbeiders en studenten.

Dat statement volgt op de bezetting van het hoofdkwartier van de PS van een kleine week eerder. Studenten van de VUB en de ULB bezetten toen het hoofdkwartier van de PS in de Wetstraat. Ze vroegen de progressieve partijen in de meerderheid een standpunt in te nemen.

De PS reageert nu op die oproep. De partij vraagt om duidelijke en objectieve criteria voor de individuele regularisatie van migranten zonder wettig verblijf. Daarnaast vraagt de PS om de toegang tot werk en opleiding te vergemakkelijken.

“De PS steunt de hongerstaking van migranten zonder papieren. De partij begrijpt hun nood en de urgentie om oplossingen te vinden,” klinkt het tot slot. De PS vraagt om deze kwestie op de agenda van een toekomstige interministeriële conferentie te zetten.

Nadia, student en één van de organisatoren van de actie bij het PS-kantoor, reageert tevreden. “We zijn heel blij dat de PS zich heeft gepositioneerd. Het is de 24e dag van de hongerstaking. Vanaf 40 dagen wordt het heel gevaarlijk.”

“Het is geen nieuwe positie,” reageert woordvoerster Tineke Sonck van de PS. “Deze standpunten verdedigen we al jaren. Maar nu staatssecretaris Mahdi heeft gezegd dat hij een interministeriële conferentie bijeen wilde roepen over dit thema, hebben we ons standpunt nog eens gedeeld.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?