PS wil tegen einde zomer cumulverbod in Brussels Parlement

Na het statutair congres van de PS afgelopen weekend denkt Laurette Onkelinx, voorzitster van de Brusselse PS, dat er "tegen het einde van de zomer" in het Brussels Parlement een meerderheid kan komen voor de invoering van een volledig cumulverbod. Ze is hoopvol om vanaf dan onder het principe van "één persoon, één mandaat, één vergoeding" te kunnen werken.

De afspraken die de PS afgelopen weekend heeft gemaakt op haar statutair congres in Henegouwen - een decumul 'light' - vormen volgens Onkelinx maar "een eerste stap", zo zei ze maandagochtend op Bel-RTL. Ze verwees concreet naar Brussel, dat sneller dan de andere gewesten met een volledig cumulverbod zou kunnen komen. 

"Tegen het einde van de zomer kunnen we in het Brussels Parlement een meerderheid vinden voor een volledig cumulverbod: één persoon, één mandaat, één vergoeding", aldus Onkelinx. De uitspraken van Onkelinx zijn opvallend, want gezien de politieke crisis en de breuk van CDH met de PS is het zelfs nog niet duidelijk of de huidige meerderheid overeind blijft en of de PS daar nog deel van zal uitmaken. Voorlopig werkt de regering echter voort, mét de CDH en de PS.

Onkelinx twijfelt overigens niet aan het voorzitterschap van Di Rupo, noch aan haar eigen positie aan het hoofd van de Brusselse federatie. Zij zegt dat ze gesteund wordt door de militanten. "Ik voel me verantwoordelijk voor de verandering", stelt ze.

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?