Bernard Hayette, lijsttrekker voor de PS in Ukkel Brussel

| Bernard Hayette, lijsttrekker voor PS-SP.A in Ukkel Brussel.

PS wil in Ukkel solidariteitsfonds vullen met loon van politici

Godfried Roelant
© BRUZZ
20/10/2022

In Ukkel wil de PS een solidariteitsfonds oprichten voor mensen die hun energiefacturen niet meer kunnen betalen en niet terecht kunnen bij het OCMW. De oppositiepartij rekent daarvoor op financiële steun van de Ukkelse politici. “We vragen dat iedereen acht procent van zijn loon inlevert om de kas van het fonds te spekken. Dat zou in totaal neerkomen op een bedrag van bijna 10.000 euro," zegt gemeenteraadslid Bernard Hayette (PS).

Het belooft in Ukkel vanavond een boeiende gemeenteraad te worden. De zoektocht naar een oplossing voor de uittocht van de middenklasse is een van de agendapunten die eruit springt. Al is het vooral uitkijken naar het voorstel van de PS om een solidariteitsfonds op te richten.

Daarmee wil de oppositiepartij inwoners van de gemeente voorzien van extra financiële steun in deze energiecrisis. Het geld dat daarvoor nodig is, wil de PS halen bij de Ukkelse politici door hen acht procent te laten inleveren op hun loon.

‘Energiecrisis treft iedereen’

Het plan ligt in lijn met wat premier Alexander De Croo (Open VLD) federaal op tafel heeft gelegd. In het recent overeengekomen akkoord over de Brusselse begroting is de maatregel zelfs al opgenomen. Vanaf 1 januari volgend jaar zal de ministeriële wedde met acht procent verlaagd worden.

“Het is niet meer dan logisch dat we daar een voorbeeld aan nemen,” begint Ukkels gemeenteraadslid Bernard Hayette (PS) zijn betoog. “We merken dat de energiecrisis niemand spaart. Een grote groep kan voor steun aankloppen bij het OCMW. Maar stilaan slagen ook middenklassers, die geen recht hebben op hulp van het OCMW, er niet meer in hun energiefacturen te betalen. Het is maar een voorbeeld van de vele doelgroepen die vandaag achter het net vissen. En dus moeten wij ingrijpen.”

‘Zal moeilijk worden om MR te overtuigen’

Hayette hoopt dat zowel burgemeester Boris Dilliès (MR) als de rest van zijn college en alle gemeenteraadsleden een financiële inspanning willen doen. “Ik heb het nog niet exact uitgerekend, maar in totaal zou het ongeveer gaan om iets minder dan 10.000 euro. Da’s een aardig bedrag waarmee we al heel wat Ukkelaars zouden kunnen helpen.”

Het is wel nog lang niet zeker dat het solidariteitsfonds er ook daadwerkelijk komt. “Van Ecolo verwacht ik dat ze meestappen in dit verhaal, aangezien ze het mee hebben goedgekeurd voor het Brussels Gewest. MR wordt het moeilijkste om te overtuigen,” weet Hayette.

‘Loon niet indexeren alleen is niet voldoende’

Net als in Brussel wordt ook in Vlaanderen gesneden in de lonen van de ministers. Zij zullen vier opeenvolgende spilindexoverschrijdingen aan zich laten voorbijgaan, wat neerkomt op een inlevering van 8 procent. Maar zo’n compromis ziet Hayette niet zitten.

“Da’s op zich geen slechte beslissing, maar het volstaat niet. Het geld moet ook geïnvesteerd worden waar het nodig is. Mensen willen vandaag dat maatregelen concreet worden en ze er iets van voelen in hun portemonnee.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel, Politiek, Samenleving, solidariteitsfonds, Bernard Hayette, Boris Dilliès, energiecrisis, Alexander De Croo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni