Brusselse begroting: steun aan bedrijven en senioren goedkoop op MIVB-net

© BRUZZ
12/10/2022
Updated: 12/10/2022 14.22u

De Brusselse ministers hebben een akkoord bereikt over de begroting 2023. Het was uitkijken naar de maatregelen die de Brusselse regering neemt om de energiecrisis en de inflatie te bestrijden. Daar wordt 200 miljoen euro voor uitgetrokken. De regering maakt zich sterk dat dit kan met een begroting in evenwicht in 2024. De ministers zullen ook 8 procent op hun loon inleveren.

Dinsdag heeft de Brusselse regering haar begroting kunnen goedkeuren voor 2023.

Het is de laatste begroting voor er een begroting in evenwicht moet worden bereikt, in 2024. Volgens minister Sven Gatz (Open VLD) is dat haalbaar.

Dit jaar zijn er voor 200 miljoen extra inkomsten (op een begroting van 6 miljard) door een verhoogde federale dotatie en meevallende inkomsten uit de personenbelastingen. Er is een besparingsinspanning van 150 miljoen euro, onder meer door een reorganisatie van de administratie. Daarnaast is er een onderbenutting van de middelen van 100 miljoen euro.

De begroting gaat in 2023 volgens Gatz voor 400 miljoen euro structureel in het rood, dat is 150 miljoen minder dan dit jaar. Door de investeringen en steun aan bedrijven zal het deficit in 2023 uiteindelijk zo'n 1,1 miljard euro belopen.

Energiecrisis

Net zoals de andere gewesten voorziet de Brusselse regering ook geld om de energiecrisis te bestrijden. Er wordt een provisie van 200 miljoen euro voorzien. Dat moet vooreerst gaan naar directe steun aan bedrijven en KMO’s (120 miljoen euro). Staatssecretaris Barbara Trachte (Ecolo) wil hiermee de bedrijven bereiken die in de moeilijkheden dreigen te komen door de hoge energiekosten.

28.000 bedrijven in Brussel komen hiervoor in aanmerking (op de 100.000 bedrijven). Dertig procent van de meerkost aan energie zullen die bedrijven via premies kunnen recupereren. "Het is een aanvulling op de federale maatregelen zoals de BTW-verlaging op energie en de tijdelijke werkloosheid," zegt Trachte.

Ook de vzw's die afhangen van gewest, GGC, Cocof en VGC kunnen rekenen op extra steun in deze energiecrisis (26 miljoen euro). " Ze zijn een essentieel onderdeel van onze economie," zegt Trachte.

Verwacht wordt verder dat de OCMW’s overstelpt zullen worden met vragen van Brusselaars die hun energiefactuur niet kunnen betalen, of door inflatie in de financiële moeilijkheden komen. Er was dit jaar al 10 miljoen euro voor voorzien, daar komt volgend jaar nog eens 20 miljoen euro bij.

Ook de lokale besturen, die door de inflatie steeds hogere kosten kennen, kunnen rekenen op extra geld. De indexering van de Brusselse dotatie aan de negentien gemeenten is in principe wettelijk beperkt tot 2 procent. Minister van Lokale Besturen Bernard Clerfayt (Défi) heeft 15 miljoen euro extra kunnen bekomen, bovenop de index van 2 procent.

Staatssecretaris Barbara Trachte over de begroting.

MIVB

Bij de MIVB hakt de energiefactuur er diep in volgend jaar. Tot nu kon de openbare vervoersmaatschappij rekenen op een vast tarief, maar vanaf volgend jaar moet ze de elektriciteit op de markt kopen. Er waren twee opties: de ticketprijzen indexeren, of een extra dotatie. Minister Elke Van Den Brandt (Groen) heeft 10 miljoen extra uit de brand kunnen slepen, zodat de ticketprijzen niet geïndexeerd moeten worden. Vraag is of dat voldoende zal zijn voor de MIVB om de energiekost te dragen.

De senioren (65+), zowel Brusselaars als niet-Brusselaars, zullen volgend jaar bijna gratis op het MIVB-net mogen, met een abonnement van 12 euro per jaar, zoals voor de jongeren eerder is beslist. De maatregel maakt deel uit van het regeerakkoord en kost 4 miljoen euro.

De Brusselse regering is ook overeengekomen om de ministeriële wedde met 8 procent te verlagen. Die maatregel gaat in vanaf 1 januari 2023.

Elke Van den Brandt over het budget voor de MIVB en Good Move.

Federaal sociaal tarief

De Brusselse regering rekent voor de steun aan de burgers in deze energiecrisis voornamelijk op de federale regering, en wijst erop dat 27 procent van de Brusselaars kan genieten van het federaal sociaal tarief. Minister Alain Maron (Ecolo) wil parallel daarmee werken aan het versnellen van de energietransitie door extra middelen voor energiepremies. Voor Renolution is in 2023 100 miljoen euro voorzien, een stijging met 18 miljoen euro.

De Brusselse regering vergeet de Oekraiënse vluchtelingen niet. Er wordt 50 miljoen euro uitgetrokken voor de opvang van de oorlogsvluchtelingen. "Dit is onze morele plicht," zegt minister van begroting Sven Gatz (Open VLD).

Dienstenchequebedrijven

De begrotingsbesprekingen verliepen aanvankelijk vlot, maar afgelopen vrijdag kwam er een kink in de kabel. Minister Bernard Clerfayt (Défi) vroeg extra middelen om de noodlijdende dienstencheque-bedrijven te steunen. Het lijkt erop dat hij zijn slag heeft thuisgehaald. Er komt 13 miljoen euro extra voor het dienstenchequebeleid, en nog eens 5 miljoen euro om de arbeidsomstandigheden van de huishoudhulpen te verbeteren. De dienstencheques zullen duurder worden, maar Clerfayt kon of wou nog niet zeggen hoeveel ze zullen bedragen.

Ook in de portefeuille van Clerfayt wordt er 12 miljoen euro vrijgemaakt voor een werkgelegenheidsplan ter ondersteuning van de ontwikkeling van de vaardigheden van de Brusselse werkzoekenden. Zij zullen een verplichte competentiebalans moeten opmaken.

Kinderbijslag

In tegenstelling tot Vlaanderen, wordt de Brusselse kinderbijslag wel volledig geïndexeerd.

Eerder was ook al beslist om de indexering van de huur van woningen met een slecht energielabel één jaar lang te verbieden. Staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) heeft verder 25 miljoen euro extra kunnen bekomen voor huurtoelages, de bouw van sociale woningen en andere maatregelen in het kader van het Noodplan voor Huisvesting. Die komen bovenop de 35 miljoen euro die eerder al waren toegezegd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, persconferentie, begroting, begrotingsakkoord

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni