Publiek-private samenwerking voor nieuwe brandweerkazerne Thurn en Taxis

© PhotoNews
| Een interventie van de Brusselse brandweer (archiefbeeld).

De nieuwe stafkazerne van de Brusselse brandweer aan Thurn en Taxis zal met een DBFM-formule (Design, Build, Finance and Maintain) gerealiseerd worden, een soort publiek-private samenwerking. De Brusselse regering heeft dat goedgekeurd, meldt Brussels staatssecretaris voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp Pascal Smet (One.brussels-Vooruit).

"De kazerne zal in 2028 opgeleverd worden en het personeel zal bij het ontwerp betrokken worden. Zo kunnen hun eisen voor deze nieuwe kazerne deel uitmaken van het project," aldus Smet.

De stafkazerne van de Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH) komt in het Port Business Park, naast de site van Thurn & Taxis, op een site van 17.000 m2. De Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI), die het project beheert, zal de overheidsopdracht op het platform publicprocurement.be openbaar publiceren.

Een private partner staat met andere woorden in voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van de nieuwe stafkazerne. Vervolgens wordt de kazerne 30 jaar ter beschikking gesteld van de brandweer, in ruil voor beschikbaarheidsvergoedingen. Na deze periode kan de overheid de kazerne gratis overnemen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?