Toekomst gezocht voor brandweerkazerne in Noordwijk

20201202_HELIHAVEN_BRANDWEERKAZERNE_NOORDWIJK
© BMA
| De Helihavenkazerne in de Noordwijk.
© BMA
| De Helihavenkazerne in de Noordwijk.

Uiterlijk in 2025 zal de laatste brandweerman uit de kazerne Helihaven in de Noordwijk vertrokken zijn naar een gloednieuw complex op Thurn & Taxis. In afwachting van die verhuis lanceert het Brussels Gewest al een denkoefening over wat er met de oude kazernes kan gebeuren.

De Noordwijk zal de komende jaren een zone in volle ontwikkeling zijn. Midden in dit gebied bevinden zich de brandweerkazernes Helihaven, een knap gebouwencomplex dat representatief is voor de brutalistische architectuur van de jaren zeventig. De kazerne is echter in slechte staat. Uiterlijk in 2025 nemen de hulpdiensten hun intrede op een nieuw complex op Thurn & Taxis.

Link tussen zones in ontwikkeling

Het Brussels Gewest anticipeert op die verhuis en lanceert een denkoefening om een nieuwe toekomst te geven aan de volledige Helihavensite, waar de brandweerkazerne zich momenteel bevindt. Gezien de strategische ligging tussen de Manhattan- en Masuiwijk en de kanaalzone hecht ook de Brusselse bouwmeester veel belang aan de transitie van de kazerne. Het moet een belangrijke link worden tussen de verschillende zones.

Er wordt gezocht naar een stedenbouwkundig team dat de volledige site onder handen wil nemen. Zowel het programma als de ruimtelijke, economische en ecologische mogelijkheden worden onder de loep genomen. "Wat willen we op die plaats? Woningen, kantoren, scholen, collectieve ruimtes, loodsen voor de technische diensten van het gewest of een combinatie van dat alles", zegt staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels).

Kazerne op maat van brandweer

Eind februari zal de opdracht toegekend worden. Intussen maakt de Brusselse regering werk van een nieuwe stafkazerne op de voormalige Tact-site vlakbij Thurn & Taxis. De bouw zal van start gaan na onderhandelingen met de Haven van Brussel, de eigenaar van het perceel.

De nieuwe kazerne zal op maat van de brandweerman- en vrouw gemaakt zijn. Een werkgroep waarin brandweerlieden vertegenwoordigd zijn, zullen de specifieke noden van het korps bepalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?