Kuregem krijgt tegen 2024 brandweerkazerne met openbare sportzaal

GR
© BRUZZ
25/11/2020
Ook in:
en nl

Aan de Bergensesteenweg in Anderlecht, midden in de Kuregemwijk, moet tegen 2024 een nieuwe brandweerkazerne met sportzaal verschijnen. Het gaat om een nieuwbouwproject van in totaal 5.700 vierkante meter. De plannen zijn vandaag voorgesteld door minister-president Rudi Vervoort (PS) en staatssecretaris, bevoegd voor de brandweer, Pascal Smet (one.brussels-sp.a).

Na een lange selectieprocedure werd het project van architectenbureau Bogdan & Van Broeck door een jury, met daarin toekomstige gebruikers, experts en betrokken administraties, als winnaar aangeduid. Hun plan beantwoordde volgens de jury het best aan de diverse verwachtingen, zoals de zoektocht naar de perfecte balans tussen architecturale en stedelijke kwaliteiten.

Woondorp uit hout en interventietempel uit beton

"De brandweerkazerne is een interventietempel waar tijd en beweging in dienst staan van de urgentie. Bovenop deze tempel ontwikkelt zich een dorp waar huiselijkheid en rust heersen. De wachtposten verbinden deze verschillende werelden. Het is een geoliede machine op menselijke schaal,” licht architecte Emilie Bechet van Bogdan & Van Broeck toe.

“Het geheel heeft een dubbele structuur. De sokkel voor het interventieapparaat is opgetrokken uit ruwe materialen zoals beton en baksteen. De bovenliggende structuur met het woondorp bestaat volledig uit hout. De keuze voor deze structuur maakt grotere overspanningen mogelijk in de tempel en genereert een heel grote vrijheid in het dorp.”

Gedeelde sporthal van 1.300 vierkante meter

De nieuwe brandweerkazerne zal in totaal een oppervlakte beslaan van zo’n 5.700 vierkante meter. Opvallend is dat 1.300 vierkante meter daarvan gebruikt zal worden voor de inrichting van een sportzaal. Die zal, in twee aparte delen, zowel gebruikt kunnen worden door brandweerlieden als Brusselaars. Voor dat laatste deel neemt de gemeente het beheer op zich.

“We wilden absoluut dat er een duidelijke connectie kwam met de Kuregemwijk. De gedeelde sporthal is daar een voorbeeld van,” zegt bevoegd staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels-sp.a) daarover. “Met deze investering wordt er werk gemaakt van de modernisering van de brandweerkazernes, zodat deze optimaal beantwoorden aan de huidige normen en het comfort van de medewerkers erop vooruitgaat. Daarnaast vergroot dit gebouw de dynamiek die voortvloeit uit diversiteit en optimalisering van het vastgoed, zoals dat is opgenomen in het Kanaalplan,” voegt minister-president Rudi Vervoort (PS) daar aan toe.

Ook bij de brandweer zelf kijken ze uit naar de nieuwe staanplaats. “Met de huidige kazerne van Anderlecht worden we geconfronteerd met een dubbel probleem van bouwvalligheid en plaatsgebrek. Het is goed dat er nu stappen worden gezet om daar verandering in te brengen, want op de kazerne in de Helihavenlaan na, is het de belangrijkste kazerne van het Gewest,” zegt directeur-generaal van de brandweer Tanguy du Bus de Warnaffe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Veiligheid, Samenleving, brandweer, Rudi Vervoort, Pascal Smet, gedeelde sportzaal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie