Toekomstvisie gezocht voor Noordwijk

© Saskia Vanderstichele

De Noordwijk, met al haar hoge kantoorgebouwen en weinig gezellige openbare ruimte, omvormen tot een nieuwe toekomstgerichte stadswijk. Dat is de ambitie van de huidige Brusselse regering. Om die ambitie te verwezenlijken werd een stuurgroep opgericht. De eerste stap is een online bevraging over hoe de Noordwijk 2.0 er moet uitzien.

Het gebied rond het station Brussel-Noord is een van de meest toegankelijke gebieden van België, maar tegelijkertijd is de buurt weinig uitnodigend door de aanwezigheid van bijna uitsluitend kantoorgebouwen. In totaal gaat het om een miljoen vierkante meter aan kantoorruimte, voor 30.000 mensen die in de kantoren komen werken, of 5.000 Brusselaars die in de Noordwijk wonen.

Een groot onevenwicht waar de Brusselse regering en de nieuwe stuurgroep iets aan willen doen. De eerste stap is een openbare raadpleging. Nog tot 7 december worden wijkbewoners, gebruikers, handelaars en voorbijgangers uitgenodigd om via een online enquête hun mening te geven over de toekomstige inrichting van de buurt. Die bevraging start op maandag 9 november en zal te raadplegen zijn via deze link.

"De dynamiek, de partners en de politieke wil zijn er nu om van de Noordwijk een symbool te maken van de nieuwe weg die Brussel wil inslaan: een levende en bloeiende metropool met een menselijke dimensie", vertellen minister-president Rudi Vervoort (PS) en staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels).

Het kenniscentrum voor territoriale ontwikkelingsstrategie perspective.brussels haalde voor de openbare raadpleging inspiratie uit een participatieve workshop die het eerder organiseerde met de verenigingen die aanwezig zijn in de Noordwijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?