Noordstation Noordwijk trein spoorwegen NMBS 2

Brusselse bouwmeester: ‘Laat bewoners de Noordwijk claimen’

EDB
© BRUZZ
23/11/2018

Het Brusselse Noordstation en de wijk errond zijn al lang zeer aantrekkelijk voor mensen op de dool, onder wie veel transmigranten. Volgens de Brusselse bouwmeester Kristiaan Borret ligt dat deels aan de monofunctionele omgeving. “Er zijn geen bewoners die de ruimte overnemen wanneer de pendelaars zijn vertrokken.”

Volgens Borret is zo’n monofunctionele omgeving volledig achterhaald. “In tegenstelling tot in andere steden, is er rond de torens aan het Noordstation op het ene moment een enorme drukte en op een ander totaal niet,” zegt de bouwmeester in een onderhoud met De Standaard.

Volgens de bouwmeester zijn er geen bewoners die de ruimte overnemen wanneer de pendelaars zijn vertrokken. “Bovendien is er tussen de kleine ring van Brussel en het Gaucheretpark relatief veel open ruimte. In combinatie met het Maximiliaanpark en kantoortorens die ’s avonds leeglopen, ontstaat er daardoor een ruimte die onder meer door de transmigranten worden ingenomen,” aldus Borret.

“Daarom is het mijn doelstelling om van de Noordwijk opnieuw meer stad te maken door woningen te introduceren in die eerste rij kantoorgebouwen,” zegt Borret. “Een aantal problemen zal daardoor verdwijnen. Als bewoners zich die ruimte zouden toe-eigenen, zul je vermoedelijk minder kamperende transmigranten hebben.”

De verouderde kantoortorens WTC I en II zouden de komende jaren omgevormd moeten worden tot een gemengd complex, waarin ook plaats is voor woningen. Borret lichtte zijn visie daarover eerder al toe bij BRUZZ.

Architectuur

Al geeft de bouwmeester toe dat de stedelijke planning niet de enige factor is die het er voor transitmigranten zo aantrekkelijk maakt.

“De aanwezigheid van de Dienst Vreemdelingenzaken en de goede bereikbaarheid van het station spelen ook een grote rol,” aldus Borret. “Ook de stevige busterminal waar zelfs internationale lijnen hun stopplaats hebben, vergoten de aantrekkingskracht.”

Tot slot wijst de bouwmeester ook op de architectuur van het stationsgebouw. “De toegankelijke, open en overdekte kelderverdieping leidt ertoe dat wie overdag in de parkjes rondhangt, ’s nachts niet ver hoeft te zoeken om niet onder de blote hemel te moeten slapen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , Stedenbouw , Noordstation , Kristiaan Borret , Brusselse bouwmeester , Noordwijk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni