Tiktok Spotify Whatsapp, Social Media-apps op smartphone
© PhotoNews | Tiktok Spotify Whatsapp, Social Media-apps op smartphone.

PVDA na TikTok-verbod: ‘En als het om de VS gaat, is spionage wel acceptabel?'

AD
© BRUZZ
11/03/2023
Updated: 12/03/2023 10.17u

Vrijdag raakte bekend dat de Brusselse regering TikTok zal verbieden op de smartphones van het gewestelijk overheidspersoneel, maar niet iedereen is opgezet met die maatregel. “De regering kiest ervoor om TikTok te viseren, hoewel er geen sprake is van vastgesteld misbruik. Waarom deze dubbele standaard? Is spionage wel acceptabel als het door de VS wordt gedaan?"

Vrijdag kwam de Brusselse regering overeen dat het gebruik van TikTok op toestellen van het gewestelijke overheidspersoneel (tijdelijk) verboden wordt. Minister van Lokale Besturen Bernard Clerfayt (DéFI) zal de gemeenten vragen eenzelfde tijdelijk verbod in te voeren. Privétoestellen van ambtenaren vallen niet onder het verbod, al raadt de Nationale Veiligheidsraad hen aan de Chinese app ook daarop niet te installeren.

In een interview met LN24 zegt premier Alexander De Croo dat TikTok een “Chinees bedrijf is dat verplicht wordt om samen te werken met de Chinese inlichtingendiensten”. Volgens hem is het verbod niet meer dan “gezond verstand”, maar daar is niet iedereen het mee eens.

'Dubbele standaard'

De PVDA/PTB is een van de grootste Belgische partijen op TikTok. Dat heeft de partij vooral te danken aan Vlaams parlementslid Jos D'Haese (121.900 abonnees), voorzitter Raoul Hedebouw (88.800 abonnees) en federaal afgevaardigde Nabil Boukili (34.100 abonnees), die ook gemeenteraadslid is in Vorst.

In La DH zegt Hedebouw dat hij niet van plan is om de app van zijn smartphone te verwijderen. "Het is een geweldige manier om in contact te komen met duizenden jongeren en zo maatschappelijke kwesties te bespreken. Maar ook om artistieke en humoristische creativiteit te ontdekken.”, aldus de voorzitter.

Bovendien gaat hij ook niet akkoord met de redenering van De Croo. "De Verenigde Staten en hun multinationals zijn de kampioenen wat privacyschending en spionage met computermiddelen betreft”, zegt Hedebouw. “Zelfs vandaag hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten vrij toegang tot onze gegevens, bijvoorbeeld via sociale netwerken. De regering kiest ervoor om TikTok te viseren, hoewel er in de woorden van Vincent Van Quickenborne zelf, geen sprake is van vastgesteld misbruik. Waarom deze dubbele standaard? Is spionage wel acceptabel als het door de VS wordt gedaan?"

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie