PVDA wil Josaphat in publieke handen houden

Josaphat site Josaphat site
© BRUZZ
© BRUZZ

Het ontwikkelingsproject op het braakliggende Josaphat-terrein verdeelt de Brusselse regering. Volgens de PVDA moet de grond in publieke handen blijven om tegemoet te komen aan de Brusselse huisvestingscrisis.

Over de toekomst van de friche-Josaphat werd al ellenlang gestreden tussen Ecolo-Groen en de PS tot begin deze maand die laatste zijn slag binnenhaalde. In principe ligt niets de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) nog in de weg om het bouwcontract toe te kennen aan een groot consortium dat op termijn 509 woningen zal kunnen bouwen op het voormalige spoorterrein. Een nederlaag voor de natuurliefhebbers die het terrein als een groen gebied wilden behouden.

Volgens het PVDA-parlementslid Leïla Lahssaini wordt de Brusselse huisvestingscrisis echter door beide regeringspartijen geminimaliseerd. "We hebben veel meer sociale en publieke woningen nodig, maar de PS wil de helft van de woningen op het terrein verkopen aan privé-ontwikkelaars en in het deel dat publiek zou blijven, zou slechts een handvol woningen sociaal zijn.” Ook Ecolo-Groen krijgt echter een veeg uit de pan: “Ze zeggen dat ze betaalbare woningen voor iedereen willen, maar in werkelijkheid blokkeren ze op elk niveau enige vooruitgang”.

Volgens de PVDA moet het terrein voor 100 procent in publieke handen blijven om tegelijk tegemoet te komen aan de huisvestingscrisis en de milieuproblematiek. De partij diende daarom een resolutie in bij het Brussels Parlement. Ze pleit verder voor de bouw van 1200 publieke woningen, waarvan de helft sociale woningen, de aanleg van een toegankelijke groene ruimte en een deel van het braakliggende terrein dat intact blijft.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?