Raad van State fluit Homans terug over faciliteitengemeenten

© PhotoNews

De zes faciliteitengemeenten in de Brusselse Rand mogen hun inwoners inlichten over de mogelijkheid om in het Frans te communiceren met de gemeentediensten. Dat concludeerde de Raad van State donderdag.

In de zes faciliteitengemeenten rond Brussel kunnen de Franstaligen vragen om hun contacten met de gemeentelijke autoriteiten in het Frans te laten verlopen. Over hoe dat moest gebeuren, bestond jarenland discussie.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) verzette zich tegen een regeling waarbij inwoners van de faciliteitengemeenten één keer in de vier jaar hun taalkeuze voor de contacten met het bestuur moeten opgeven.

De faciliteitengemeenten Sint-Genesius-Rode, Drogenbos en Wezembeek-Oppem beslisten hun inwoners daarover te informeren. Hun taalkeuze zou ook opgenomen worden in een databank.

Homans vernietigde de beslissingen van de drie faciliteitengemeenten. De beslissingen van de gemeentebesturen en gemeenteraden schonden volgens haar het recht.

Maar dat is niet zo volgens de Raad van State, die de vernietigingsbesluiten van de Vlaamse minister Homans schorst. De randgemeenten mogen hun inwoners inlichten over de mogelijkheid voor het Frans te kiezen, maar ze moeten zich beperken tot een algemene mededeling van openbaar belang - via hun website of het gemeentelijk informatieblad. De Raad volgt de gemeenten ook dat er niet in een registratie van de taalvoorkeur in de bevolkingsregisters voorzien wordt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?