Vilvoorde voelt de grootstedelijke nabijheid van Brussel.

Rand: eigen fonds en onderzoek naar voorrang voor 'Vlaamse' leerlingen

Kris Hendrickx
© BRUZZ
01/10/2019

De Vlaamse regering onderzoekt een voorrangsmaatregel voor scholen in de Rand. Ze richt ook een Randfonds op om de grootstedelijke effecten in het gebied rond Brussel op te vangen.

De voorrangsregel voor Nederlandstaligen in Brusselse scholen kent u al. Maar de Vlaamse regering overweegt nu ook een gelijkaardige regel voor de Rand rond Brussel. De maatregel zou gelden voor “leerlingen uit de Vlaamse Gemeenschap” en moet ervoor zorgen dat “Vlaamse leerlingen niet plots worden opzijgezet door leerlingen uit het Waals gewest.”

Of de maatregel er echt komt, is dus nog onzeker. Het gros van de anderstalige leerlingen in de Rand komt vandaag overigens niet uit het Waals gewest, maar woont gewoon in de Vlaamse Rand rond Brussel.

Grootstedelijke effecten

De nieuwe Vlaamse regering lanceert verder een fonds dat de steden en gemeenten in de rand moet ondersteunen die te kampen krijgen met grootstedelijke fenomenen die uit Brussel overwaaien.

“Naast de huidige jaarlijkse ondersteuning voor Halle, Dilbeek en Vilvoorde via het Stedenfonds richten we een Vlaamse Randfonds op, dat – naar analogie met het Vlaamse Brusselfonds – inspeelt op de grootstedelijke effecten en gerichte ondersteuning biedt,” lezen we in de tekst. “Bepaalde problemen stellen zich nu eenmaal scherper of anders in de Rand dan elders. Denken we onder andere aan de achterstand inzake zorg of de problemen in het onderwijs door de grote toestroom aan anderstaligen.”

1 miljoen bomen

Ook het groene karakter van de Rand wil de regering versterken. In heel Vlaams-Brabant moeten er 1 miljoen bomen bijkomen. Er komt verder een regiobeheerder die actief op zoek gaat naar ontbrekende groenschakels rond Brussel, “zodat de Rand rond Brussel een groener geheel wordt".

Op de arbeidsmarkt wil Vlaanderen dan weer de banden met Brussel aanhalen. De ambitie is om het aantal Brusselaars dat in Vlaanderen werkt te vergroten, onder meer via een versterkte samenwerking tussen de VDAB en Actiris. Ook de kersverse Brusselse minister van Werk, Bernard Clerfayt (Défi), heeft die ambitie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , vlaams regeerakkoord , Rand , randfonds

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni