Kanal, in de voormalige Citroëngarage aan het Saincteletteplein

| Kanal, in de voormalige Citroëngarage aan het Saincteletteplein.

Vlaams akkoord: ‘Kanal moet duidelijke Vlaamse stempel dragen’

Kris Hendrickx
© BRUZZ
01/10/2019

Een samenwerking tussen Vlaanderen en Kanal is enkel mogelijk als het culturele centrum ook een duidelijke Vlaamse stempel krijgt. Dat staat in het Vlaamse regeerakkoord. Het Amerikaans Theater moet dan weer een Vlaamse culturele 'pool' worden.

Tijdens de vorige legislatuur steunde de Vlaamse regering Kanal actief. Toenmalig minister van Cultuur en Brussel Sven Gatz (Open VLD) maakte jaarlijks 250.000 euro vrij voor de nieuwe cultuurstad in de voormalige Citroëngarage.

De royale Vlaamse steun was toen al niet naar de zin van N-VA. Bij monde van Brussels parlementslid Cieltje Van Achter liet de partij weten dat het dossier van Kanal niet transparant genoeg was om het fors te subsidiëren. Er was onder meer kritiek op de rol van het Centre Pompidou in Kanal.

De nieuwe Vlaamse regering verandert het geweer nu van schouder. In het akkoord klinkt het letterlijk als volgt:

Voordat een samenwerking met Kanal in Brussel kan worden uitgebouwd, moet Kanal ook een duidelijke Vlaamse stempel dragen, zowel naar uitstraling als binnen de organisatiestructuur, inclusief in zake de normen van deugdelijk bestuur, zoals we ook blijven inzetten op het goed werkende samenwerkingsmodel van Flagey.

Amerikaans Theater: wachten op federaal

Ook in het dossier van het Amerikaans Theater wordt het Vlaamse profiel aangescherpt. Totnogtoe heette het vooral dat de Ancienne Belgique – wellicht in partnership met de Stad – het theater wou uitbouwen tot een concertzaal (van 1.200 plaatsen) én creatieve ruimte voor jong artistiek talent.

In het regeerakkoord luidt het nu dat het Theater een Vlaamse culturele 'pool' moet worden, gecoördineerd door de Ancienne Belgique. De nieuwe regering vraagt dat de federale overheid het theater overdraagt.

Wat de toekomst van het theater wordt, is daarmee ongewis. Wie federaal bevoegd wordt voor de Regie der Gebouwen is vandaag immers niet bekend, wegens het ontbreken van een federale regering.

Het dossier staat daarmee minder ver dan eind 2018. Toen waren Vlaanderen en de federale overheid het mondeling eens over die overdracht. Toen de N-VA uit de federale regering stapte, werd het dossier echter op de lange baan geschoven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Cultuurnieuws, Kanal, Sven Gatz, Cieltje Van Achter, vlaams regeerakkoord

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni