Recordaantal Brusselse Britten wordt Belg

© PhotoNews
| Brexit drijft veel Brusselse Britten tot een naturalisatie.

Een recordaantal Britten heeft in de maand juli de Belgische nationaliteit verworven. Ook in Brussel bereikt het aantal naturalisaties recordhoogtes, blijkt uit voorlopige cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

In juli werden in totaal 86 Britten tot Belg genaturaliseerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zo blijkt uit de cijfers van Statbel. In heel België waren dat er 272. Een maand eerder waren er slechts 29 naturalisaties van Britten tot Belg in Brussel.

Het aantal naturalisaties is de laatste jaren fors toegenomen. Voor het Brexitreferendum in juni 2016 waren er maandelijkse nooit meer dan 10 naturalisaties in Brussel. Daarna, vanaf november 2016, waren er telkens meer dan 20, met een eerste piek in mei 2017, van 67. Nu de Brexit steeds dichterbij komt en de kans op een ordelijke uitstap van Groot-Brittannië uit de Europese Unie steeds verderweg lijkt, blijkt het aantal naturalisaties opnieuw te pieken.

Statbel publiceerde de cijfers tot en met de maand juli. Sindsdien is de kans op een zogenaamde harde Brexit alleen maar groter geworden en het is dus goed mogelijk dat sindsdien nog nieuwe records gesneuveld zijn.

Sinds de aankondiging van de Brexit in juni 2018 verwierven in totaal 3.902 Britten de Belgische nationaliteit. Dat is drie keer meer dan in de 10 jaar voorafgaand aan het referendum samen.

Elsene is koploper

De cijfers van Statbel tonen verder aan dat het grootste aantal Brusselse Britten dat afgelopen halfjaar tot Belg genaturaliseerd werd in de gemeente Elsene wonen. Ook andere typische expatgemeentes als Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Schaarbeek en de twee Woluwes scoren hoog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?