Refugee Party: 'Stoppen met ontmenselijking vluchtelingen'

© Jelske Antonissen
| Enkele van de initiatiefnemers van de Refugee Party.

In Muntpunt stelde een collectief van burgers maandag hun Refugee Party voor. Als politieke beweging willen ze voorlopig enkel adviserend optreden en in debat gaan met politieke partijen over asiel en migratie. De stichters sluiten evenwel niet uit dat ze in 2019 zouden opkomen tijdens de federale verkiezingen.

"Vote humanity", luidt de slogan van de Refugee Party. Twee dagen voor Wereldvluchtelingendag lanceren een vijftiental burgers een politieke beweging met de steun van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. De groepering, die bestaat uit een mix van mensen mét en zonder migratieachtergrond, wil in discussie treden met de beleidsmakers van vandaag over asiel en migratie. De initiatiefnemers zijn naar eigen zeggen “verontwaardigd over het negatieve klimaat dat in onze samenleving rond vluchtelingen heerst.”

Voorlopig wil de Refugee Party wel enkel een adviserende rol op zich nemen. “Dat we als politieke partij opkomen tijdens de verkiezingen in 2019 is een optie, maar op dit moment willen we vooral het debat opentrekken en doorwegen op het federaal beleid”, aldus Sarah El Massaoudi, een van de initiatiefneemsters. Opkomen in de lokale politiek is dan weer geen ambitie van de Refugee Party.

Angstklimaat

Inhoudelijk streeft de Refugee Party onder andere naar aangepast onderwijs, betaalbare huisvesting en eerlijke kansen op de arbeidsmarkt voor vluchtelingen. Daarnaast wil de beweging een legale toegang tot België mogelijk maken voor iedereen die nood heeft aan internationale bescherming. Die mensen moeten volgens de de groepering vandaag noodgedwongen beroep doen op mensensmokkelaars.

De Refugee Party onderstreept ook het belang van een ander discours wanneer het over vluchtelingen gaat. “Er is nood aan een ander verhaal. We moeten leren focussen op de mogelijkheden die migranten met zich meebrengen en een halt toeroepen aan de ontmenselijking van vluchtelingen in het huidige angstklimaat”, vindt medeoprichtster Annelies D’Hulster.

De Refugee Party hoopt in de toekomst ook te groeien en meer leden aan te trekken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?