Reynders pleit voor verandering in Brussel, mogelijk met N-VA

© Didier Reynders
| Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR)
Updated: 24-02-2018 - 17:07

Federaal minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) pleit voor “verandering” in het Brussels Gewest. Daarbij kijkt hij in de richting van zijn regeringspartner N-VA. De minister sluit een fusie van de Brusselse gemeentes ook niet uit.

Reynders, die voorzitter is van de Brusselse MR-afdeling, had eerder deze maand al aangegeven dat hij bereid is om in het Brussels gewest met N-VA samen te werken na de verkiezingen van 2019. Zijn uitspraak lokte toen heel wat reacties uit bij Brusselse politici.

Zo liet minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) verstaan dat N-VA "niet in staat is om Brussel te besturen, aangezien ze Brussel niet als gewest wil."

Vanhengels partijvoorzitter Gwendolyn Rutten floot hem ondertussen wel terug. "Het is niet verstandig een democratische partij op voorhand uit te sluiten, vooral niet als je er België mee kan besturen," zei ze vrijdagavond.

Vernietigen

"In Brussel wil ik, net als op federaal niveau, samenwerken met mensen die dingen willen veranderen,” benadrukt Reynders in een interview met Le Soir. In Brussel heerst er volgens hem een “PS-heerschappij”. “Elke keer dat er een dossier wordt geopend, komen we terecht bij een beheersing door de socialisten,” klinkt het.

"Bij MR zijn we bereid dat te veranderen met degenen die dat willen,” gaat de minister verder. "Maar het als het doel is om het gewest te vernietigen, om institutionele debatten te hebben, dan interesseert het mij niet."

"Of het in Brussel nu gaat om problemen bij de vzw's of om het slecht beheer van de regio, als er één partij is die daar geen verantwoordelijkheid in draagt, dan is het N-VA,” aldus Reynders.

PS blijft een optie

Toch sluit de liberaal ook een samenwerking met de PS niet helemaal uit.

"In de stad Brussel hebben we een nieuwe burgemeester (Philippe Close, PS, red.). Zullen we nu fundamentele veranderingen kunnen krijgen in het beheer van een aantal gebieden die tot het jachtterrein van de PS behoorden?" vraagt Reynders zich af.

"k steek niet weg dat ik die boodschap heb overgebracht aan zijn partijvoorzitter, Elio Di Rupo".

Eenvoudig

Reynders laat zich ook uit over het mogelijk fusioneren van de Brusselse gemeentes. Hij sluit dat niet uit. “Waarom zouden we de 19 gemeentes niet kunnen vervangen door 10 arrondissementen?” vraagt de minister zich af.

“Ik sta open voor een debat over de fusie van de gemeenten,” zegt hij nog.

Reynders stipt wel aan dat institutionele hervormingen niet zijn prioriteit zijn. Wel is hij vragende partij voor vereenvoudiging in Brussel.

De liberaal staat niet alleen met zijn vraag. Recent braken onder meer Brussels minister Pascal Smet (SP.A) en Ecolo-covoorzitter Zakia Khattabi er hun lans voor Brusselse vereenvoudiging en een fusie van de gemeentes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?