Minister-president Rudi Vervoort
© PhotoNews | Minister-president Rudi Vervoort.

Rudi Vervoort: ‘MR heeft Brussel losgelaten’

KVDP
© BRUZZ
24/11/2018

"En de Brusselaars hebben MR losgelaten." Dat zegt de Brusselse minister-president in een interview met de Franstalige financiële krant L’Echo. "De MR is een rechts-conservatie partij, en dat spreekt de Brusselaars niet aan."

“Je kan zeggen wat je wil, maar we kunnen uit de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen afleiden wat er tijdens de volgende verkiezingen in mei zou kunnen gebeuren”, zegt Vervoort (PS) in L’Echo. Hij blikt terug op de verkiezingen van 14 oktober en analyseert de slechte resultaten van MR.

“De MR heeft in Brussel nog maar twee burgemeesters, ce qui est du jamais vu. Dit toont aan dat de MR geen voeling meer heeft met het Brussels electoraat”, aldus Vervoort. “Dat vertaalt zich in het loslaten van Brussel door de federale regering. En de Brusselaars hebben MR losgelaten. Hetzelfde geldt voor N-VA.”

“MR heeft geen voeling meer met de bezorgdheden van de Brusselaars. Vincent De Wolf durfde dat te zeggen en werd onmiddellijk het zwijgen opgelegd. De MR is een echte rechts-conservatieve partij en dat spreekt de Brusselaar niet aan”, zegt de minister-president over de ideologische koers die de Franstalige liberalen varen.

Groen

Dat de groenen het goed hebben gedaan, is ook Vervoort niet ontgaan. “Voor hen was het klimaat gunstig. De Brusselaars eisen een gezond leefmilieu en een betere levenskwaliteit.” Dat geldt ook voor de rechtse stemmers, zegt Vervoort.

"Ecolo heeft stemmen in Ukkel en Elsene gewonnen, en ik denk niet dat de linksen hen daar hebben gesteund", klinkt het. "Er is een rechts electoraat dat milieukwesties belangrijker acht dan andere zaken."

Toch is milieu geen rechts, maar een links topic, vindt de minister-president, die ook burgemeester is van Evere. "Het zijn de meest kwetsbaren die moeilijk toegang tot goed geïsoleerde huizen en schone wagens zullen hebben. Daarom is dit een progressieve strijd.” Naar eigen zeggen heeft zijn regering vooruitgang geboekt op vlak van milieu.

Vervoort-III?

Over zijn rol in de komende gewestverkiezingen, is Rudi Vervoort formeel in het interview met L'Echo. "Ik ben kandidaat om mezelf op te volgen als minister-president."

En nog een legislatuur besturen, dat doet hij het liefst opnieuw zonder de MR. "Ik wil een progressieve meerderheid, al sluit ik op voorhand niemand uit, behalve de N-VA."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, MR, liberalen, Rudi Vervoort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie