Ruim 100 bedrijfswagens bij Brusselse overheidsdiensten 'onreglementair'

© PhotoNews
| Autofiles.

Uit een controle door het Rekenhof op het boekjaar 2019 van het Brussels Gewest blijkt dat 105 bedrijfswagens bij Brusselse overheidsinstellingen onreglementair zijn verkregen. Het grootste probleem situeert zich bij het agentschap Net Brussel.

Een controle op de boekhouding van de Brusselse regering en de negentien Brusselse overheidsdiensten bracht aan het licht dat er voor de toekenning van 105 bedrijfswagens aan doorgaans hogere mandatarissen geen reglementaire of contractuele grondslag bestaat, aldus het Rekenhof in zijn laatste rapport.

Vooral probleem bij Net Brussel

Vooral het netheidsagentschap Net Brussel komt slecht uit de controle. Liefst 70 personeelsleden kregen in 2019 op grond van een intern reglement een bedrijfswagen. Het Rekenhof oordeelt dat zo'n aanvulling op het loon "onreglementair is toegekend" aan de directeur-generaal en zijn adjunct, andere directeurs, ingenieurs en hun assistenten, controleurs en vakmannen.

Net Brussel wijzigde zijn reglement wel in 2019, waardoor het agentschap meer dan 40 bedrijfswagens zal schrappen en vervangen door een pool van dienstvoertuigen vanaf 2021. Toch zullen er nog steeds 25 bedrijfswagens ter beschikking gesteld worden aan het personeel.

Geen objectieve toekenningsprocedures

Ook de Brusselse regering zelf kende elf bedrijfswagens op onreglementaire wijze toe aan haar personeel. Andere overheidsinstellingen die volgens het Rekenhof in de fout zijn gegaan, zijn onder meer het Brussels Agentschap voor de Ondersteuning van het Bedrijfsleven (9 wagens), de Haven van Brussel (4) en Actiris (2).

Van de zeventien overheidsdiensten die een of meer bedrijfswagen(s) gebruikten in 2019, waren er slechts vijf rechtmatig toegekend. Acht van die zeventien entiteiten beschikten niet eens over een objectieve procedure of toekenningsbeslissing van hun beheerorgaan. In 2019 werden in totaal 137 bedrijfswagens toegekend, waarvan de meeste worden gehuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?