Een verpleegkundige helpt een oudere met eten (archiefbeeld).

Rusthuizen nog niet financieel hersteld van corona: 'Meer steun nodig'

JP
© BRUZZ
04/08/2021

De Brusselse rusthuizen zijn nog niet financieel hersteld sinds de coronacrisis. Hoewel het aantal inschrijvingen langzaam stijgt, zijn de bedden gemiddeld 6,5 procent minder bezet dan voor de coronacrisis. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Overheidssteun is volgens directeur van de Brusselse Gezondheidsinstellingen Christian Dejaer te weinig om de verliezen te dekken.

Het verschil in bezetting is te wijten aan enerzijds een aantal bejaarden die zijn overleden tijdens de pandemie. Anderzijds hebben mensen soms ook even gewacht met het verhuizen naar een rusthuis. Tijdens de lockdown waren bezoeken maar beperkt mogelijk dus het was niet het beste moment, stelt directeur Dejaer.

De gezondheid van de ouderen is goed, vrijwel iedereen is gevaccineerd. Dat is ook te zien aan het aantal ziekenhuisopnames van die leeftijdsgroep, dat erg laag ligt. Maar met de bezetting van de bedden gaat het minder goed. Die ligt in 2020 op zo'n 6,5 procent minder dan in 2019. Dat blijkt uit een studie naar de situatie in Wallonië en Brussel waarover de Onafhakelijke Ziekenfonsen berichten.

Inkomsten verloren

Dat betekent ook dat de rusthuizen inkomsten hebben verloren. Het Brussels Gewest heeft begin dit jaar 23 miljoen vrijgemaakt om de verliezen in inkomsten te compenseren, maar dat is volgens Dejaer niet genoeg. 10 miljoen ging ten eerste al naar de materialenvoorraad van Iriscare.

Voor de onkosten voor aankopen van gezichtsschermen en vervanging van het personeel dat ziek was, hebben de rusthuizen 250 euro per bezet bed gekregen in 2020. Dat had volgens Dejaer zo’n 650 euro moeten zijn om de kosten te dekken. Daar kwam nog bij dat een groot aantal bedden niet bezet was, waardoor er minder inkomsten binnenkwamen. Ook hebben de Gezondheidsinstellingen Brussel moeten investeren in extra materiaal.

Meer steun

"Met als gevolg dat onze instellingen besparingen hebben moeten doen: bepaalde investeringen zijn uitgesteld, net als de aanwerving van bijkomend personeel. Er is minder uitgegeven. “Onze mensen ontslaan dat wilden we niet, maar we hebben wel beslist om mensen die met pensioen gingen niet te vervangen,” zegt Dejaer, die betreurt dat de andere gewesten naar verhouding meer financiële steun hebben gekregen.

“We vragen nog meer steun voor de toekomst,” zegt Dejaer. “De crisis is voor ons nog niet voorbij. De kamers zijn niet honderd procent bezet dus we vragen bijkomende hulp. We gaan heel voorzichtig om met het geld. Maar we moeten ons aanbod beschermen zodat mensen de keuze hebben tussen publieke rusthuizen of privé.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni