N-VA waarschuwt: ‘Franstalige rusthuizen kunnen onterecht tweetalige vergunning krijgen’

Updated: 25-10-2018 - 18:51

Liesbet Dhaene (N-VA) reageert voor onze BRUZZ-camera.

Een 50-tal Franstalige rusthuizen in Brussel zou binnenkort een vergunning kunnen krijgen als tweetalige instelling. De commissie Sociale Zaken keurde daarvoor een ordonnantie goed. ‘Maar slechts drie rusthuizen zijn ook echt tweetalig,’ zegt parlementslid Liesbet Dhaene (N-VA).

De 49 Franstalige rusthuizen zijn drie jaar geleden al overgedragen van de Franse Gemeenschap (Cocof) naar de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), bevoegd voor tweetalige Brusselse materie. De commissie Sociale Zaken heeft woensdag een ordonnantie goedgekeurd om de vergunningen van de rusthuizen gelijk te kunnen stellen met een GGC-vergunning.

Brussels Parlementslid Liesbet Dhaene (N-VA) is wantrouwig. “Op mijn schriftelijke vragen heeft minister van Gezondheid Guy Vanhengel (Open VLD) geantwoord dat slechts drie van de 49 rusthuizen volledig in orde zijn met de taalwetgeving,” zegt Dhaene aan BRUZZ.

“Er is bovendien op drie jaar tijd amper één inspectie geweest.” Dhaene roept de bevoegde ministers Smet (SP.A) en Fremault (CDH) dan ook op om enkel die drie tweetalige rusthuizen te ‘verbrusselen.’

Nog naar de plenaire

Voorlopig is er evenwel nog geen man overboord. De tekst moet sowieso eerst nog gestemd worden in het voltallig Brussels Parlement. Bovendien krijgen de rusthuizen niet automatisch een vergunning: de ordonnantie biedt slechts de mogelijkheid.

“Als de ordonnantie goedgekeurd wordt en dergelijke rusthuizen een vergunning krijgen, zal dus goed nagegaan moeten worden of het ook effectief om een Nederlandstalig rusthuis gaat,” aldus Dhaene.

Wie van de ministers bevoegd is voor deze rusthuizenkwestie, is overigens niet helemaal duidelijk. Het kabinet-Smet meent dat het niet bevoegd is voor taalaanhorigheid in rusthuizen, maar onderzoekt dat nog. Ook minister Fremault verwijst naar Gosuin en Vanhengel. Die laatste wijst dan weer naar Smet en Fremault.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?