Voorlopig geen stakingen in Brusselse rusthuizen

De vakbonden uit de non-profitsector dienden dinsdag een stakingsaanzegging in, maar trekken die voorlopig in (archiefbeeld).

De vakbonden van de Brusselse private rusthuizen hebben de geplande acties in het kader van een stakingsaanzegging ingetrokken tot en met 13 november. Dat melden de vakbondsvertegenwoordigers donderdag na overleg met de directie van Ferubel, de federatie van de private rusthuizen. De aanzegging zelf werd niet opgeschort.

Een vijftigtal leden van het vakbondsfront voerde actie aan de zetel van Ferubel. De koepel weigerde volgens hen akkoord te gaan met een verbetering van de arbeidsomstandigheden (met bijvoorbeeld een extra vrije dag), ondanks een akkoord tussen de Brusselse regering en de sociale partners.

"Er is nu een principeakkoord bereikt met de raad van bestuur van Ferubel, maar dat moet nog goedgekeurd worden door hun leden", zegt Nicolas De Commer, adjunct-secretaris voor de non-profit bij de socialistische bediendebond Setca (BBTK).

De actiekalender werd opgeschort, de aanzegging zelf niet. Volgens Vinciane Convens van de christelijke CNE zullen de Ferubel-vertegenwoordigers nu een derde extra vrije dag bij hun instanties verdedigen.

Op 12 november zal een voorstel van cao voorgesteld worden in het paritair comité. De bonden kijken uit naar wat de "echte intenties op dat moment" zullen zijn van de werkgevers. In afwachting zijn de acties on hold gezet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?