Schaarbeek vraagt duidelijkheid over lot GEN-station Berenkuil

Schaarbeek dringt aan op een gesprek met minister van Mobiliteit Bellot (MR) en nieuwe ceo van de NMBS, Sophie Dutordoir. Haar voorganger, Jo Cornu, had het plan om een GEN-station te openen aan het toekomstige metrostation Verboekhoven immers afgeserveerd. Burgemeester Clerfayt vraagt opheldering voor de bouwvergunning van het metrostation wordt afgeleverd. 

Op de toekomstige metrolijn 3 (Noord) krijgt Schaarbeek onder meer een halte aan het Verboekhovenplein, in de volksmond ook wel bekend als de Berenkuil. Er zijn al jaren plannen om de treinen die nu al passeren aan Verboekhoven er ook te laten halt houden.

De gemeente Schaarbeek, die de trams op haar grondgebied ziet uitpuilen, is een fervent voorstander van dat plan. Het werd ook opgenomen in het Gewestelijke Plan voor Duurzame Ontwikkeling (GPDO), en Beliris nam het op in de plannen voor de metrohalte (zie simulatiebeeld bij dit artikel)

Maar Jo Cornu dacht er als ceo van de NMBS anders over. Een GEN-station aan de Berenkuil is onmogelijk om technische redenen, liet hij weten aan Schaarbeeks burgervader Bernard Clerfayt (DéFi) en zijn schepen van Mobiliteit Denis Grimberghs (CDH).

'Politieke beslissing'
"Het zijn dus de politici die hierover moeten beslissen", klinkt het bij burgemeester Clerfayt. "Ofwel geven we het idee van een GEN-station of -halte definitief op, ofwel krijgen we de nodige middelen om het te realiseren, en later dan ook voldoende stoppende treinen om de investering te verantwoorden.De gemeente staat natuurlijk achter dat tweede voorstel."

"Ook het Gewest lijkt daar voorstander van te zijn, vermits het een GEN-station op de ze plek in het GPDO heeft opgenomen. Het Gewest moet zijn dossier en de belangen van de Brusselaars dan ook verdedigen."

Clerfayt roept de federale regering, die het Brusselfonds Beliris beheert, ook op coherent te zijn. "Zij heeft de leiding over de werking aan de metrolijn Noord, via Beliris. Daarom moet deze knoop worden doorgehakt voor de aanvraag van de bouwvergunning wordt ingediend, en incidentenrapporten en openbare onderzoeken worden opgestart."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?