Schaarbeeks college werkt verder, met aangeklaagde schepen De Herde

© Ecolo / Défi
| Links schepen van Gelijke Kansen Sihame Haddioui (Ecolo) en rechts Michel De Herde (Défi), Schepen voor Franstalig onderwijs in Schaarbeek

Het Schaarbeekse schepencollege is dinsdagochtend voor het eerst samengekomen sinds het nieuws over de klacht die schepen Sihame Haddioui (Ecolo) heeft ingediend tegen collega Michel De Herde (Défi) over grensoverschrijdend gedrag. Het schepencollege heeft kort samengezeten over de situatie en heeft besloten verder te werken in afwezigheid van schepen Haddioui.

Het Schaarbeekse schepencollege is dinsdagochtend samengekomen om de praktische situatie te bespreken nu duidelijk is dat schepen Sihame Haddioui (Ecolo) haar collega-schepen Michel De Herde (Défi) beschuldigt van grensoverschrijdend gedrag. De Herde zou seksuele toespelingen hebben gemaakt en over haar dijen hebben gewreven. Schepen De Herde ontkent de aantijgingen.

De bespreking gebeurde zonder de betrokken schepenen De Herde en Haddioui. Zij komt echter al een tijd niet meer naar de vergaderingen. Ze heeft sinds het vermeende incident besloten om niet meer naar het schepencollege te komen, zolang ze daar de kans loopt collega De Herde tegen het lijf te lopen.

Deze week zou besproken worden hoe het college dat praktisch gaat oplossen, klonk het vorige week bij burgemeester Cécile Jodogne (Défi).

“Alles verliep kalm en sereen. Er waren geen bijzondere verzoeken langs beide kanten. De leden hebben erop aangedrongen om te luisteren naar beide schepenen, respect te hebben voor hen allebei en het vermoeden van onschuld te eerbiedigen,” aldus Marc Weber, kabinetschef van Schaarbeeks burgemeester Jodogne.

Het college heeft besloten dat alle dossiers op deze manier verdergezet kunnen worden. In verband met het incident zelf is het college niet bevoegd om een beslissing te nemen, zegt Weber nog.

Structureel probleem

Haddioui zelf zegt intussen haar werk als schepen zo goed mogelijk te zullen verderzetten, zonder daarbij naar het college terug te komen.

Burgemeester Jodogne heeft er intussen voor gezorgd dat beide schepenen niet meer naast elkaar moeten zitten. Maar dat vindt Haddioui "geen afdoende oplossing." "Ik wacht op een politiek antwoord op een structureel probleem,” aldus de Ecolo-schepen op maandag.

“Ik wacht op de opening van een onderzoek door het openbaar ministerie en heb vertrouwen in onze gerechtelijke instellingen. Maar op korte termijn verwacht ik ook dat, in afwachting van de resultaten van het onderzoek, een structurele oplossing kan worden gevonden zodat ik mijn werk in alle rust kan hervatten.”

De Herde vergadert wel nog mee

Van een tijdelijke uitsluiting van De Herde was er in ieder geval nooit sprake. Het college kan collega De Herde in geen geval de toegang ontzeggen, legt Adelheid Byttebier (Groen) uit, schepen voor Mobiliteit, Onderwijs, Jeugd en Cultuur.

Dat is overigens ook niet de wil van het college. "Er is geen informatie die ons toestaat om hem de toegang tot het college te ontzeggen," zegt Weber.

“We hopen één ding: dat mevrouw Haddioui kan terugkeren naar de vergaderingen,” zeggen zowel Weber als Byttebier.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?