| Het gemeentehuis van Schaarbeek (archiefbeeld).

Schaarbeekse burgemeester is meerderheid kwijt

© Belga
28/09/2023

DéFI-gemeenteraadslid Emel Dogancan verlaat de Schaarbeekse meerderheid. Dat kondigt ze donderdag aan. Dogancan is deze week al het tweede gemeenteraadslid van de Brusselse gemeente dat de meerderheid vaarwel zegt, en dat brengt Burgemeester Cécile Jodogne (DéFI) in een lastig parket.

Het liberale gemeenteraadslid Bernard Guillaume kondigde woensdagavond aan dat hij de Schaarbeekse Lijst van de Burgemeester verlaat om de rangen van de MR te vervoegen. Dogancan vervoegt op haar beurt de eenmansfractie van de onafhankelijke sociaaldemocraat Georges Verzin.

De Lijst van de Burgemeester van Cécile Jodogne bestuurt Schaarbeek samen met Ecolo, maar die combinatie is na het vertrek van Dogancan nog maar goed voor 23 van de 47 zetels en heeft dus niet langer een meerderheid. Volgens Verzin bevindt de gemeente zich nu de facto in lopende zaken.

Volgens de diensten van Jodogne is de beslissing van Dogancan ingegeven door het mislopen van een schepenmandaat. Dat was eerder ook al het geval voor Emel Köse en Yusuf Yildiz, die aan het begin van de legislatuur de Lijst van de Burgemeester verlieten, reageert het kabinet van de burgemeester.

Concreet zou Dogancan hebben aangegeven dat ze het ambt van de schepen van Handel ambieert. De huidige schepen, Lorraine de Fierlant, heeft aangekondigd dat ze in januari vertrekt. Volgens het kabinet-Jodogne blonk Dogancan echter uit in afwezigheid in de gemeenteraad, "al sinds het begin van de legislatuur". Bovendien is het logisch dat een liberale het schepenambt overneemt, aangezien de Fierlant destijds als liberale vanop de Lijst van de Burgemeester is verkozen, klinkt het nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni