De Schaarbeekse schepen Michel De Herde (DéFI) zal niet langer deelnemen aan vergaderingen van het College of van de gemeenteraad zolang de inverdenkingstellingen tegen hem niet van de baan zijn

| De Schaarbeekse schepen Michel De Herde (DéFI) zal niet langer deelnemen aan vergaderingen van het College of van de gemeenteraad.

Schepen beticht van verkrachting: De Herde mag college en raad niet meer bijwonen

© Belga
14/02/2023

De Schaarbeekse schepen Michel De Herde (DéFI) zal niet langer deelnemen aan vergaderingen van het College of van de gemeenteraad zolang de inverdenkingstellingen tegen hem niet van de baan zijn. Ook zal een vervanger voor hem worden aangeduid in de gemeentelijke organen waarin hij een functie bekleedt. Dat meldt burgemeester Cécile Jodogne dinsdag.

Dinsdag raakte bekend dat De Herde in verdenking is gesteld voor verkrachting van een minderjarige jonger dan 16 jaar oud, verkrachting van een minderjarige ouder dan 16 jaar, en bezit van beelden van seksueel misbruik van minderjarigen. Eerder was De Herde al in verdenking gesteld voor aanranding van de seksuele integriteit, nadat een studente tegen hem klacht voor verkrachting had ingediend.

Bevoegdheden herverdeeld

Jodogne stelt dinsdag in een mededeling dat de aantijgingen extreem zwaarwichtig zijn. De schepenen van de Lijst van de Burgemeester, waar ook DéFI deel van uitmaakt, kwam in spoed bijeen om zich over de situatie te buigen. "Michel De Herde erkent de ernst van de inverdenkingstelling. Hij houdt zijn onschuld staande, maar begrijpt dat hij zijn politieke familie in grote problemen brengt", luidt het.

Daarom besliste de partij dat De Herde niet meer deelneemt aan vergaderingen van het College en van de gemeenteraad, en dat hij wordt vervangen in de instellingen waarin hij was benoemd. Na zijn eerdere inverdenkingstelling waren zijn bevoegdheden al herverdeeld - De Herde was onder meer bevoegd voor Onderwijs. Die maatregel wordt vanzelfsprekend verlengd, tot wanneer Justitie zijn werk heeft gedaan. De schepen zelf ging akkoord met de ingrepen.

De Lijst van de Burgemeester herhaalt zijn standpunt dat de rechten van de slachtoffers moeten worden gerespecteerd en dat naar hen moet worden geluisterd, maar dat het vermoeden van onschuld ook overeind moet blijven. Intussen neemt de partij preventieve maatregelen om te zorgen dat het beheer van de gemeente gewoon kan voortgaan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni