| Cathy Marcus

Schepen in Sint-Gillis Cathy Marcus neemt ontslag na verloren stemming

© Belga
15/02/2022

Schepen Cathy Marcus van Sint-Gillis neemt ontslag. Dat heeft het schepencollege dinsdag bekendgemaakt. Ze stapt ook uit de gemeenteraad. Marcus heeft de beslissing naar eigen zeggen genomen na de stemming waarbij Jean Spinette en niet zij gekozen is als nieuwe burgemeester van Sint-Gillis.

Marcus was schepen van onder meer Sociale Zaken, Huisvesting, Sport en Personeel. Ze had eerder haar kandidatuur gesteld voor de opvolging van PS-burgemeester Charles Picqué, die in de lente zou stoppen. Maar de leden van de plaatselijke PS-afdeling verkozen met 50 procent van de stemmen Jean Spinette, terwijl Cathy Marcus tevreden moest zijn met 30 procent.

Die stemming heeft wonden nagelaten, zegt Marcus bij BX1. Ze wijst erop dat zij bij de gemeenteraadsverkiezingen een betere score haalde dan Spinette en de eerste vrouwelijke burgemeester van Sint-Gillis had kunnen worden. "De omstandigheden van de stemming waren correct," zegt Marcus. "Heel wat leden hebben door de pandemie hun lidmaatschap van de lokale afdeling niet verlengd en weinig mensen, amper 80, waren aanwezig op de stemming."

Marcus heeft steeds gewerkt met Charles Picqué als burgemeester en zegt niet voor een ander te kunnen werken. Ze verlaat de lokale politiek "om plaats te maken voor de jongeren" en omdat ze "niet wil dat de lokale afdeling van de partij verdeeld is."

Opvolging

Het schepencollege dankt Cathy Marcus in een mededeling voor haar werk ten dienste van de bevolking van Sint-Gillis en meer in het bijzonder de meest kwetsbare inwoners, als OCMW-voorzitster van 2001 en 2006 en nadien als schepen.

Schepen van onder meer Openbare Netheid Yasmina Nekhoul (PS) zal de bevoegdheden van Marcus tijdelijk overnemen. Marcus verlaat ook de gemeenteraad en zal daar vervangen worden door Jean Stalas.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni