ZOOM cirk koekelberg BRUZZ ACTUA 1645

| Begin januari besloot het nieuwe schepencollege onder leiding van om het prestiegieuze plan van de vorige coalitie voor de bouw van een circuscentrum terug te draaien omdat het dossier ‘een financiële ramp’ was.

Schepencollege Koekelberg na schrappen CirK: ‘We gaan wel degelijk aan cultuur doen’

Bettina Hubo
© BRUZZ
25/03/2019

Een groep Koekelbergse kunstenaars en bewoners is teleurgesteld over de schrapping van het project CirK en interpelleert hierover maandagavond tijdens de gemeenteraad. Volgens het schepencollege is er wel degelijk ambitie op cultureel vlak.

Begin januari besloot het nieuwe schepencollege onder leiding van PS-burgemeester Ahmed Laaouej om het prestigieuze plan van de vorige Koekelbergse coalitie voor de bouw van een internationaal circuscentrum terug te draaien omdat het dossier "een financiële ramp" was. In de nieuwbouw moest Espace Catastrophe onderdak krijgen. De circusorganisatie zit nu in een te krappe ruimte in Sint-Gillis.

'Vreemd signaal'

Enkele theatermakers en andere kunstenaars uit de gemeente pikken het niet dat de plannen, waar al acht jaar aan gewerkt werd, plotsklaps geschrapt werden. “Het is een cultureel verlies, maar ook een verlies voor de buurt,” zo zeggen ze vandaag in de krant Le Soir. Blijkt dat er al geruime tijd onvrede is over het gebrek aan waardering voor kunstenaars in de gemeente en over het cultuurbeleid. “Wat gebeurt er in Koekelberg eigenlijk op vlak van cultuur?”, zo klinkt het.

De creatievelingen hadden veel verwacht van de nieuwe coalitie en vinden het schrappen van CirK dan ook een vreemd signaal. Onlangs lanceerden ze een petitie waarmee ze maandagavond naar de gemeenteraad trekken.

'Plan slecht onderbouwd'

“Ik begrijp hun bekommernis, ” zegt schepen Tinne Van der Straeten (Groen). “De beslissing om CirK te annuleren was geen beslissing tegen cultuur, het was een zuivere financieel-economische beslissing. Het hele plan was slecht onderbouwd. We kwamen 4,5 miljoen euro te kort.”

“We gaan wel degelijk culturele initiatieven nemen, we willen een ambitieus lokaal verankerd cultuurbeleid voor de komende zes jaar,” verzekert Van der Straeten. “Ik ben zelf bezig met het nieuwe Nederlandstalige cultuurbeleidsplan, de Franstaligen hebben hun programma en we gaan samenwerken.”

Zo komt er een culturele pool in het Elisabethpark. Zowel het paviljoen (van Bar Eliza) als de kiosk worden volgend jaar verbouwd. Het paviljoen krijgt een extra verdieping die dienst zal doen als parkwachterslokaal, de benedenverdieping wordt een polyvalente ruimte, beheerd door de gemeente. “We willen zeker dat Bar Eliza blijft en gaan kijken hoe we de werking verder kunnen uitbouwen,” zegt Van der Straeten. De verbouwde kiosk zal door gemeenschapscentrum de Platoo uitgebaat worden.

De beslissing om CirK te annuleren was geen beslissing tegen cultuur, het was een zuivere financieel-economische beslissing

Tinne Van der Straeten

Tinne Van der Straeten (Groen, Koekelberg)

Ook het controversiële chocolademuseum, Belgian Chocolate Village, wordt aangepakt. Sinds begin van deze maand is er een nieuwe afgevaardige-bestuurder, Geoffrey Guéritte. Hij volgt Lucas Ducarme op die het museum in december moest verlaten, nadat de lijst van ex-burgemeester Philippe Pivin (MR), waar hij ook op stond, in de oppositie belandde.

Guéritte zal volgens Van der Straeten nog een tijdje bezig zijn met het opkuisen en weer op de rails krijgen van Belgian Chocolate Village. “Er lopen drie of vier gerechtelijke procedures tegen het museum.” Ook zal hij ervoor moeten zorgen dat het museum beter ingebed wordt in de buurt en dat er meer bezoekers komen. “Nu zijn dat er gemiddeld zeventig, maar op sommige dagen zijn er maar dertig.”

Site wordt huisvestingsproject

Vraag is natuurlijk wat er met de hele CirK-site gaat gebeuren. Het circuscentrum zou deels in de Neepstraat, deels in de Stepmanstraat gebouwd worden. De gemeente had er al enkele panden aangekocht en wil nu ook het afgebrande atelier op nummer 12 van de Stepmanstraat kopen. Van der Straeten: “Op die manier zouden we de subsidie van 900.000 euro van Stedenbeleid bedoeld voor CirK toch kunnen gebruiken. Het wordt een huisvestingsproject. Dit is de eerste stap in de herontwikkeling van de hele site.”

Ondertussen is Espace Catastrophe bezig om samen met het Brussels gewest een nieuw infrastructuurproject op poten te zetten. Van der Straeten: “Het is inderdaad beter om dit op regionaal niveau te doen dan op gemeentelijk niveau.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg, Politiek, Samenleving, cirk, tinne van der straeten, circus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni