ZOOM cirk koekelberg BRUZZ ACTUA 1645

| Er komt geen centrum voor circusprofessionals in Koekelberg. Het prestigeproject van de vorige burgemeester blijft financieel niet overeind.

De nieuwe meerderheid in Koekelberg schrapt CirK, het ambitieuze plan van de vorige coalitie voor de bouw van een internationaal circuscentrum. “Het dossier is een financiële ramp,” zo klinkt het.

Al vele jaren is er sprake van een nieuw onderkomen voor circusorganisatie Espace Catastrophe in Koekelberg. Het centrum, dat circusprofessionals uit binnen- en buitenland opleidt, zou in de basiliekgemeente een state-­of-the-artgebouw van 3.000 vierkante meter krijgen, driemaal zo groot als de huidige werkruimte van de organisatie in de vroegere ijskelders van Sint-Gillis.

De nieuwbouw, waarin grote zalen voor circusvoorstellingen, oefenruimtes en overnachtingsplekken voor artiesten gepland waren, zou bestaan uit twee delen - een in de Stepmanstraat en een in de Neepstraat - die met een loopbrug zouden worden verbonden.

Het plan was een initiatief van de vorige coalitie (MR, Défi, CDH, Open VLD, SP.A en CD&V), die het inschreef in het wijkcontract Historisch Koekelberg. Ex-burgemeester Philippe Pivin (MR) hoopte met een internationaal centrum voor de circuskunsten de uitstraling en het prestige van zijn gemeente te vergroten. Oppositiepartijen PS en Ecolo-Groen waren koele minnaars. Ze vreesden dat het project te weinig zou opleveren voor de buurt en te duur zou worden.

"We hadden kunnen blijven voortsukkelen met de financiering, maar het was een verzopen kat"

Tinne Van der Straeten (Groen), schepen van Openbare Werken en Mobiliteit Koekelberg

Brussel Kiest Tinne Van der Straeten plaats 3

De financiële montage bleek inderdaad ingewikkeld. Eerst zou de Franse Gemeenschap mee betalen, later niet meer. Uiteindelijk werd overeengekomen dat het Gewest (via het wijkcontract) en Beliris elk veertig procent zouden financieren en de gemeente de overige twintig procent. Intussen werd de kostprijs steeds hoger. In 2011 ging het om zeven miljoen euro, in 2015 al om meer dan tien miljoen. Het project dreigde vanwege de hoge kosten te kapseizen en het vorige college besloot dan maar om het op te delen in twee fases. De werken voor de eerste fase, de Neepstraat, zouden in maart beginnen. Er was een bouwvergunning, een milieuvergunning en een kandidaat-aannemer.

Maar het nieuwe college, bestaande uit PS, Ecolo-Groen, Alternative Humaniste, Défi en SP.A, besliste zopas de opdracht niet te gunnen en het hele circuscomplex af te blazen. Dit heeft niets met het project zelf te maken, benadrukte de nieuwe burgemeester Ahmed Laaouej (PS), maar alles met het gebrekkige financiële plan van het vorige bestuur. Het college stelde vast dat de kosten voor het geheel inmiddels opgelopen zijn tot ruim 12 miljoen euro en dat er aan de kant van de inkomsten 4,5 miljoen euro ontbreekt. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat het bouwproject niet rond was tegen eind 2015, de einddatum voor het benutten van de subsidies van het wijkcontract. Hierdoor ging 3,6 miljoen euro verloren.

Verzopen kat

Volgens Laaouej kan en wil de gemeente een zo aanzienlijk tekort niet dragen. Daarom trekt het college de stekker uit CirK.

“Het was een heel moeilijke beslissing en het is verschrikkelijk voor Espace Catastrophe,” zegt ook schepen van Openbare Werken en Mobiliteit Tinne Van der Straeten (Groen). “Maar wij zijn er om keuzes te maken en hebben deze keuze gemaakt. Het was te zeer een sprong in het diepe. We hadden kunnen blijven voortsukkelen met de financiering, maar het was een verzopen kat.

Nu komt er geld, energie en ook fysieke ruimte vrij voor projecten die meer aansluiten bij de prioriteiten van deze meerderheid: scholen, infrastructuur voor jongeren en sociale huisvesting. Er staat schimmel op de muren van sommige sociale woningen. Je kan elke euro maar één keer uitgeven. Ofwel kies je voor projecten die bijdragen tot de uitstraling van het gewest, ofwel voor projecten die ten goede komen aan de mensen van je gemeente.”

Van der Straeten merkt op dat Koekelberg al genoeg puin moet ruimen in dat andere prestigeproject van de vorige coalitie, Belgian Chocolate Village. Het chocolade­museum ging in 2014 open en de gemeente moest tot hiertoe jaarlijks 400.000 euro toesteken. “Ook daar is het dweilen met de kraan open,” zegt Van der Straeten. “Het ene lijk na het andere valt uit de kast, zo blijken er verschillende juridische procedures tegen het museum te lopen. We willen niet nog zo’n project.”

Espace Catastrophe is zwaar ont­goocheld. De organisatie vindt het onbegrijpelijk dat een zo emblematisch project op de valreep en zonder overleg afgevoerd werd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg, Stedenbouw, cirk, circuscentrum, epace catastrophe

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni