Nieuwe meerderheid Koekelberg verwijst circusproject cirK naar prullenmand

© Espace Catastrophe
| "Na een grondige studie is gebleken dat het financiële plan van het project het voorwerp was van gebrekkig politiek beheer. We stellen vooral een gebrek aan anticipatie en nauwkeurigheid vast."

Er komt dan toch geen gloednieuw circuscentrum in Koekelberg. Dat heeft de nieuwe meerderheid beslist. "Het project zou 12 miljoen euro kosten. Te duur," klinkt het.

Het vorige gemeentebestuur van Koekelberg legde de plannen voor cirK, oftwel 'cirque à Koekelberg', het eerst op tafel in 2012. Het geplande gebouw zou de hoofdmoot vormen van het wijkcontract Historisch Koekelberg. Espace Catastrophe, een organisatie voor circuskunsten die sinds 1995 vanuit de oude ijskelders in Sint-Gillis werkt, zou er zich vestigen. Initiële kostprijs : zo’n 7 miljoen euro.

Problemen met financiering

Maar er ontstonden problemen met de financiering. Zo stegen de kosten in 2015 al tot meer dan 10 miljoen euro en viel de steun van de Franse gemeenschap, die het project deels zou financieren, weg.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in oktober uitten toenmalige oppositiepartijen PS en Ecolo-Groen al hun kritiek op het project. "Het kost te veel en levert weinig op voor de buurt."

Project geschrapt

Na de verkiezingen kwam er een nieuwe meerderheid PS, Ecolo-Groen en Alternative Humaniste en Défi. Zij laten nu weten dat het project geschrapt is, en wijzen met de vinger naar de vorige meerderheid van toenmalig burgemeester Philippe Pivin (MR).

"Na een grondige studie is gebleken dat het financiële plan van het project het voorwerp was van gebrekkig politiek beheer. We stellen vooral een gebrek aan anticipatie en nauwkeurigheid vast," staat te lezen in een persbericht.

Volgens de nieuwe meerderheid lopen de kosten intussen op tot bijna 12 miljoen euro. Het nieuwe bestuur laat weten dat de middelen gebruikt zullen worden voor andere projecten, zoals betaalbare woningen en meer plaatsen in de scholen.

Espace Catastrophe, de organisatie die in het nieuwe gebouw zou trekken, wil voorlopig nog niet reageren op het nieuws.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?