Koekelberg wil Chocolate Village uit het slop halen

De gemeente Koekelberg werkt aan een plan om het chocolademuseum Chocolate Village nieuw leven in te blazen. Dat is al sinds zijn oprichting in 2014 een enorme kostenpost voor de gemeente. Vorig jaar moest nog 392.000 euro begroot worden voor de uitbating van het museum.

De gemeente werkt nu aan een plan om dat bedrag terug te schroeven. Dat schrijft de krant La Capitale. In 2019 wil de gemeente maximaal 343.000 euro voor het museum uittrekken. Net geen 50.000 euro besparen dus.

De huidige meerderheidspartijen klagen al langer over het dure museum. In 2017 uitte huidig burgemeester Ahmed Laaouej (PS) vanuit de oppositie al zijn bezorgdheid: "We zijn bezorgd om Belgian Chocolate Village, maar willen onze verantwoordelijkheid nemen om tot een oplossing te komen."

Museum moet niet dicht

Het nieuwe gemeentebestuur wil het museum zeker en vast open houden. "Wat de geruchten ook mogen zijn, we gaan het Belgian Chocolate Village zeker niet sluiten", benadrukt eerste schepen Khalil Aouasti (PS). "Maar het moet wel weer meer gaan renderen."

Om dat te doen wil de gemeente nieuwe samenwerkingen op poten zetten, in de eerste plaats met Koekelbergse chocolatiers als Godiva en Frédéric Blondeel. Die moeten het museum meer zichtbaarheid geven. Daarnaast zou het bel époque-salon van Chocolate Village ook verhuurd worden voor privé-evenementen.

Concurrentie in het stadscentrum

Binnenkort opent in de binnenstad wel het vernieuwde chocolademuseum Choco-Story. Een concurrent voor het Koekelbergse museum, dat zich minder op de radar van de toeristen bevindt.

"We kunnen niet met hen concurreren als we exact hetzelfde proberen te doen. We willen dan ook het verschil maken door te focussen op het erfgoedaspect dat voortvloeit uit onze locatie in de oude fabriek van Victoria", klinkt het nog bij Aouasti.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?