Sint-Gillis krijgt burgerraad vanaf lente 2020

© Ivan Put
| Charles Picqué (PS)

Sint-Gillis wil haar burgers meer betrekken bij het beleid. Daarvoor richt ze vanaf het voorjaar van 2020 een burgerraad op die zal bestaan uit 35 gelote burgers. Organisatie Particitiz zal het proces begeleiden. “We willen de burgerraad een permanent karakter geven.”

Burgemeester van Sint-Gillis Charles Picqué kondigde begin 2019 al aan dat hij een burgerrraad wou die de gemeenteraad zou ‘begeleiden’. Nu is het bijna zover: in de lente van 2020 zal de burgerraad volgens Le Soir operationeel zijn.

“De betrokkenheid van burgers is een onderwerp dat me nauw aan het hart ligt,” vertelt Picqué aan de krant. “We zien momenteel in verschillende gemeenten gelijkaardige initiatieven ontstaan, zoals wijkraden. Dat is heel goed. In Sint-Gillis willen we deze formule een permanent karakter geven.”

De leden van de burgerraad zullen geloot worden. In eerste instantie zullen daarvoor namen van 3.000 inwoners ouder dan 16 jaar willekeurig uit het lokale bevolkingsregister gehaald worden. Die krijgen allemaal een brief met meer uitleg over het proces, en geïnteresseerden binnen deze groep kunnen zich melden.

Vervolgens wordt een tweede loting gepland. “Die loting zal rekening houden met bepaalde categorieën om de diversiteit te waarborgen, zoals leeftijd, wijk, beroep, opleidingsniveau en gender,” klinkt het. Uiteindelijk zal de raad bestaan uit 35 leden. Om het proces in goede banen te leiden, wordt beroep gedaan op Particitiz, een organisatie gespecialiseerd in participatieve processen, besliste het college donderdag.

De burgerraad zal gedurende twee jaar zes zaterdagen per jaar op een reeks thema’s kunnen werken die zullen worden voorgesteld door een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van het college, de administratie en elke fractie in de gemeenteraad. Op basis daarvan zal de raad aanbevelingen kunnen doen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?