| Offerfeest: Sint-Joost wil permanent slachthuis inrichten (archiefbeeld)

Sint-Joost: 200.000 euro voor studie naar ritueel slachthuis

© BRUZZ
15/12/2017

De gemeente Sint-Joost wil een permanente site voor rituele slachtingen. Ze voorziet in het budget voor 2018 200.000 euro voor een studie rond het slachthuis. Op de site zou ook een mortuarium kunnen komen.

De gemeente Sint-Joost stemt komende maandagavond over zijn begroting voor het jaar 2018. Een bedrag van 200.000 is daarin opzijgezet voor een haalbaarheidsstudie naar een permanent en erkend slachthuis op het grondgebied van de gemeente, waar rituele slachtingen zouden kunnen worden uitgevoerd.

Op dit moment bestaat er nergens in het gewest zo'n slachthuis. Tegelijk heeft de gewestregering na een voorzet van staatssecretaris van Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) aangekondigd niet langer tijdelijke slachtvloeren meer te organiseren tijdens de periode voor het islamitische Offerfeest.

Voor de Brusselse moslims - en de joodse gemeenschap - zou een vaste en erkende slachtplaats dus een leemte invullen, bericht La Capitale.

Burgemeester Emir Kir (PS) kreeg het idee na een overleg met de moskeeën in Sint-Joost. Een gemeentedelegatie ging in 2015 al een kijkje nemen op een permanente slachtplaats in Genk. Maar sindsdien is er niet veel meer gebeurd - sommigen zullen een verband leggen met de aankomende gemeenteraadsverkiezingen, schrijft La Capitale.

"Als we deze slachtplaats aanleggen, kan er ook een mortuarium aan worden toegevoegd, voor alle geloofsovertuigingen", zegt Kir. "Dat is er momenteel niet in de gemeente, en was ook een vraag van het moskeeënplatform."

'Disproportioneel bedrag voor studie'

De oppositie is verrast door het idee."We zijn blij dat de burgemeester rekening houdt met de noden in de gemeente", zegt Ecolo-raadslid Ahmed Moussin. "Maar 200.000 euro enkel voor een studie ernaar lijkt buiten verhouding, zeker omdat wij goedkopere en simpelere oplossingen hadden voorgesteld."

Ecolo had de meerderheid eerder voorgesteld om de gemeentelijke garage drie dagen per jaar om te vormen tot een mobiele slachtvloer, maar daar was Kir niet voor te vinden.

Kir zegt dat het Gewest de creatie van tijdelijke slachtvloeren streng limiteert, en dat de inrichtingskosten te hoog zouden oplopen.

"200.000 euro enkel voor een studie naar een slachtplaats lijkt buiten verhouding, zeker omdat wij goedkopere en simpelere oplossingen hadden voorgesteld"

Ahmed Moussin (Ecolo), oppositie-raadslid Sint-Joost

Een geschikt gebouw vinden op het grondgebied van de gemeente wordt wel niet makkelijk, voorspelt Kir. Tegelijk rest ook de vraag of onverdoofd slachten binnenkort niet verboden wordt.

In Vlaanderen en Wallonië is dat inmiddels het geval, hoewel het verbod juridisch wordt aangevochten.

"In Brussel telt die kwestie niet", aldus Kir. "Onze minister-president Rudi Vervoort (PS) begrijpt dat het niet mogelijk is ritueel slachten te verbieden en dat een dergelijke beslissing bovendien stigmatiserend zou zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Politiek, Samenleving, rituele slachting

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni